Některé složky a diskuze jsou přístupné pouze registrovaným uživatelům. V současnosti registrujeme každého kdo zažádá.
Diskuzi jsme převedli na facebook, tak se těšíme na podměty a příspěvky zajímavých článků nebo videí.

https://www.bezpluga.pl/rosliny/niemcy-siew-miedzyplonow-przed-zbiorem-zboza,96784.html?fbclid=IwAR3K4Pp4LzKzZPstTmmDQ9SXxOLfBqc5GTCQoCFQATa8azGfGzqWQ7Co03U

Zajímavé studie byly provedeny v Německu, během kterého byla směs úlovků zaseta do stálého zrna asi 10 dní před sklizní. Ukázalo se, že takové setí nevyžaduje mnoho výdajů a přináší řadu výhod.

Účinky úlovků závisí na datu setí a řádném zakořenění. Kořeny těchto kříženkových rostlin rostou hluboko do půdy, skarifikují a větrají, přispívají k tvorbě drobovité struktury. Může být v pokušení říci, že kořeny těchto rostlin plní úlohu kultivace půdy. Díky hlubokému pronikání půdy umožňují omezit převracení a míchání před setím.

Výsledky experimentů provedených v Německu potvrzují výhody přímého setí úlovků. Podle provedených testů poskytuje přímé setí, prováděné bezprostředně po sklizni plodin na orné půdě, 10 až 14 dní předem, a tím i delší vegetační období pro tyto rostliny. K tomu je přidána úspora půdní vody. Optimální správa slámy je zvláště důležitá pro přímé setí. Měl by být dobře uzemněn a rovnoměrně rozložen po povrchu pole. V některých případech je označen šikmý mulčovací průchod. Povrch musí být také prostý plevelů.

Studie současně ukázaly, že výsev méně než 10 dnů před sklizní pšenice např. Pneumatickým rozmetadlem vyžaduje menší výdaje. V rámci výzkumu prováděného v Německu byly srovnávány technologie různých intenzit - od tradičního pěstování strniště dvakrát, přes setí bezprostředně po sklizni s použitím agregátů se semenem, včetně rotačních brány, až po přímé setí. Výsev směsi před sklizní obilovin se ukázal jako technologie s nejnižšími výdaji.

Směs byla zaseta asi 10 dní před sklizní pšenice do stálé plodiny pomocí pneumatického rozmetadla. V těchto podmínkách odstředivé rozmetadlo nefungovalo, protože v důsledku jeho použití došlo k delaminaci složek směsi, lišící se velikostí semen. Semena hrachu navíc bijí obilné uši jako kulky.

Silný růst kořenů zajišťuje optimální výkon.

Ve variantě s setím před sklizní zrna byla použita směs hořčice, facelie, ředkvičky oleje, ovsa, hrášku a jetele Alexandrii. Dokonce i facelia, která v podstatě vyžaduje pečlivě připravené záhony, klíčila a bezchybně se vyvíjela.
Při sklízecí mládě byla pro rovnoměrný vývoj směsi úlovků rozhodující správná výška sečení a přesné sekání a pečlivé rozmetání slámy. Do konce září směs vytvořila hustý Ian s výškou až 1 m. Přes opuštění půdní kultivace byla intenzivně pronikána silnými i tenčími kořeny úlovků. Příslušná struktura hrudek zůstala, dokud nebyla půda pěstována před setím kukuřice. Experiment ukázal, že tento typ kultivace přispěje k významnému nárůstu počtu žížal v terénu.


Kalendář

po út st čt so ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30