Některé složky a diskuze jsou přístupné pouze registrovaným uživatelům. V současnosti registrujeme každého kdo zažádá.
Diskuzi jsme převedli na facebook, tak se těšíme na podměty a příspěvky zajímavých článků nebo videí.

https://www.cultivar.fr/technique/colza-prevenir-les-ravageurs-en-adaptant-sa-date-de-semis?fbclid=IwAR2W4p5HmTcc6JIHoGUTm9b4Zn1CBNnYXEgp6swOLkUImLvkhsch8LcDRak

V řadě webinářů nabízených společností Terres Inovia o řepce se jeden zaměřil na předcházení rizikům pádů škůdců. Pro technický institut je mezi prováděcími pákami důležité datum setí. " Zařízení je klíčovým stadiem, cílem je, aby bylo dosaženo, že rostlina musí projít citlivým stadiem před příchodem dospělých (bleší brouci a weevily), kolem 20. září." Jinými slovy, vývoj rostliny musí být dostatečný, aby vydržel přítomnost škůdců, “vysvětluje Laurent Ruck, státní příslušník odpovědný za hodnocení insekticidů a biologickou kontrolu škůdců.

Doporučení institutu lze shrnout následovně: „buďte připraveni zasít brzy, aby byli reaktivní před deštěm“. V závislosti na klimatu a typech půdy vydává institut řadu doporučení.

Při časném výsevu však existuje také riziko drobných blech. Terres Inovia doporučuje ponechat znovuzrození předchozího řepky, dokud mladé řepky nedosáhnou stádia se 4 listy, aby se zabránilo toku malých blecháčů do nové plodiny . Předčasné setí také vystavuje plodinu riziku prodloužení.  Riziko, které lze ovládat agronomickými pákami, jako je hustota a rozteč “, pokračuje expert.4-listová fáze dosažená 20.-25. září;Jak definujete robustní řepku schopnou odolat škůdcům?

  • hmotnost 25 g / rostlina na začátku října nebo na základě 30 rostlin / m² asi 800 g;
  • nepřetržitý růst na podzim, řepka, která stále roste, je méně napadena blešími brouky a weevily;
  • dobře vyvinutý kořenový systém: 15 cm nehnutelný čep na začátku zimy (předpokládá dobrou přípravu půdy);
  • hmotnost 40 až 45 g / rostlina v zimním vstupu (začátkem listopadu) nebo 1,2 až 1,5 kg / m²;
  • přísné zotavení na konci zimy.

Další agronomické páky jsou příznivými faktory pro úspěšné založení řepky, zejména hnojení .  Ať už minerální nebo prostřednictvím organických vstupů, testy ukazují, že hnojení v době výsevu (30 jednotek dusíku) omezuje škodlivé účinky hmyzu na podzim podporou růstu řepky, “ vysvětluje Laurent. Ruck. Současně je nutné zabránit vysychání půdy a nadměrné hustotě (riziko malých nohou). Výběr odrůd je také důležitým kritériem a konečně může být rozhodující pákou spojení s luštěninami.  Počet larev na rostlinu je nižší s krytem, určuje odborníka a přidává,ale aby toto spojení mělo pozitivní účinek, musí být krycí vrstva dobře vyvinuta, a to biomasa> 200 g / m². "




Kalendář

po út st čt so ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30