Některé složky a diskuze jsou přístupné pouze registrovaným uživatelům. V současnosti registrujeme každého kdo zažádá.
Diskuzi jsme převedli na facebook, tak se těšíme na podměty a příspěvky zajímavých článků nebo videí.

https://www.reuters.com/article/us-france-sugar-pesticides/france-to-ease-pesticide-ban-for-sugar-beet-to-curb-crop-losses-idUSKCN2521OF?fbclid=IwAR1eRzSoEmZcmkY64TACftq1Dl0sLXGVHzecfuJRmoh4dQagODal2SnAHAk

PARIS (Reuters) - Francouzská vláda navrhne zrušení zákazu některých pesticidů obviňovaných z poškození včel na ochranu plodin cukrové řepy, které byly letos ničeny hmyzem, uvedlo ministerstvo zemědělství ve čtvrtek.

Vláda plánuje podpořit legislativní změnu v parlamentu koncem letošního roku s cílem osvobodit cukrovou řepu až na tři roky od obecného zákazu neonikotinoidů, uvedlo ministerstvo ve svém prohlášení po schůzce se zástupci cukrovarnictví.

Pěstitelé cukrové řepy obviňují zákaz neonikotinoidní skupiny rostlinných chemikálií z útoků na hmyz, které by mohly letos zdecimovat výnosy, a říkají, že to ještě více ohrožuje francouzské odvětví cukru poté, co pokles cen v posledních letech již vedl k uzavření výrobních závodů.

"Francouzští producenti cukrové řepy čelí bezprecedentní krizi: virus žloutenky přenášený mšicemi se ve francouzských pěstitelských regionech masivně vyvinul a bude mít značný dopad na produkci cukrové řepy," uvedlo ministerstvo.

Kromě navrhovaného opětovného povolení neonikotinoidních pesticidů pro cukrovou řepu včas na jarní výsadbu v příštím roce ministerstvo uvedlo, že na podporu výzkumu alternativ k neonikotinoidům bude nabídnuto 5 milionů EUR (5,9 milionu USD).

Zemědělci tvrdí, že zakázání těchto pesticidů pro cukrovou řepu není pro úsilí o ochranu včel relevantní, protože plodina nekvete. Rovněž obviňují francouzské orgány za uplatňování všeobecného zákazu neonikotinoidů, zatímco předpisy Evropské unie umožňují výjimky.

Ministerstvo uvedlo, že výjimka pro cukrovou řepu se bude vztahovat pouze na předupravená semena, přičemž postřikování neonikotinoidů v poli zůstane zakázáno.

Pokud jde o ztráty úrody v letošním roce, které podle zemědělců mohou v nejhorších případech dosáhnout 50%, vláda nabídne pěstitelům kompenzaci, dodalo ministerstvo.


Kalendář

po út st čt so ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30