Některé složky a diskuze jsou přístupné pouze registrovaným uživatelům. V současnosti registrujeme každého kdo zažádá.
Diskuzi jsme převedli na facebook, tak se těšíme na podměty a příspěvky zajímavých článků nebo videí.

https://www.bezpluga.pl/maszyny/jacto-uniport-500-czyli-samojezdny-siewnik-gigant-z-brazylii,98724.html?fbclid=IwAR0soLvMg7T9nZxyF0hInZk27cBb3cF29hLTpnZhI4EkCduFzvzfRe89UdM

Brazilská společnost Jacto představila světu obrovský secí stroj Uniport 500 s vlastním pohonem pro přímý výsev. Jak se dnes sluší, stroj používá hybridní pohon.

Secí stroj Jacto Uniport 500 je vyroben podobným způsobem jako kloubový traktor - místo volantů je použit torzní kloub s výkyvem až 40 stupňů, což výrazně zlepšuje manévrovatelnost obrovského stroje.

Efektivní hybrid

Vznětový motor o výkonu 470 HP je umístěn před přední nápravou vozidla. Pohání elektrický generátor, který poté pohání čtyři nezávislé elektromotory (ovládané invertory) umístěné na každém z kol. Toto řešení umožnilo eliminovat převodovku a celý řetězec mechanických součástí odpovědných za přenos pohonu na obě nápravy.

Díky hybridní koncepci bylo možné dosáhnout velmi vysoké energetické účinnosti celého pohonu - samohybný secí stroj Uniport 500 má konstantní točivý moment v celém rozsahu otáček motoru a prokluz lze ovládat nezávisle pro každé kolo. To vše v kombinaci se standardními dvojitými pneumatikami umožnilo maximalizovat trakci, minimalizovat zhutňování půdy a šetřit palivo a pneumatiky.

Monstrózní systém setí

Za motorem, nad předními koly brazilského secího stroje, je pohodlná kabina a za kloubovým kloubem násypka osiva a hnojiva složená ze tří komor o celkové kapacitě 8 700 litrů.

Osivo a hnojivo jsou dodávány prostřednictvím pneumatického systému Precision Planting vSet2TM na zadní taženou obrovskou lištu secích botek o 49 nebo 61 jednotkách. Před radličkami jsou namontovány žací kotouče a následně přítlačná kola. Secí lišta se skládá z pěti nezávislých sekcí umožňujících dokonalé sledování terénu a její maximální boční vychýlení je 22 stupňů. Protože je Uniport 500 navržen pro práci na strništi, je vybaven také účinným systémem konstantního tlaku výsevních sekcí, který je realizován plynovými pružinami.

Samozřejmě je takový efektivní stroj standardně vybaven systémem GPS, který mimo jiné umožňuje automatické zvedání a spouštění výložníku na souvrati.

Samohybný secí stroj Jacto Uniport 500 bude k dispozici i mimo Brazílii.

Zveme vás ke sledování krátkého filmu představujícího obří samohybný secí stroj v akci.






Kalendář

po út st čt so ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30