Některé složky a diskuze jsou přístupné pouze registrovaným uživatelům. V současnosti registrujeme každého kdo zažádá.
Diskuzi jsme převedli na facebook, tak se těšíme na podměty a příspěvky zajímavých článků nebo videí.

https://www.cultivar.fr/technique/tous-les-sols-ne-sont-pas-egaux-face-au-stockage-de-carbone?fbclid=IwAR3IFwii-dsQ3zgAJaSPHk6jIWPQBikpZ-_gUBfogqmpkGeMtIWEkQMhbUQ

Stejně jako živiny je vývoj uhlíku v půdě složitý a závisí na mnoha faktorech. Jednoduché příklady vám připomínají.

Vývoj ukládání uhlíku zůstává velmi závislý na mnoha faktorech, jako je klima, typ půdy a systém pěstování, které zemědělec zavádí, jak nám připomíná Thibaud Deschamps, inženýr specializující se na agronomii v Arvalisu. -Instituce závodu během Interru „působí Arvalis na závody služeb a plodnost areálu. Ilustruje to na dvou příkladech ve dvou různých kontextech.

Potenciál ukládání uhlíku závisí na typu půdy a systému

Nejprve uvádí výrobní systém integrující cukrovou řepu, měkkou ozimou pšenici, konzumní brambory a opět měkkou ozimou pšenici do hlíny ze severu Francie. „Bez porostu, tento systém stále ukládá aktivního uhlí. Po dlouhou dobu 100 let, ukládá je ekvivalent 10 t / ha více než výchozího stavu s pravidelným zvyšuje s softwarových simulací. Simeos AMG . Zavedení rostlinný porost 2 tMS / ha zakopaný každý druhý rok generuje ve stejném časovém období další skladování o 11 t / ha, tj. o 21 t / ha více, než bylo v původním stavu. “

„Další místo a jiný systém: sled obilí a měkké pšenice v bahnité jílovité půdě. Bez krytí si tento systém udržuje své původní zásoby pouze po dobu 100 let. Zaváděním krytu každý druhý rok, ponechaný na povrchu, a při produkci 2 tMS / ha se zásoba uhlíku zvýší maximálně o 2 až 3 t / ha před stagnací. Pokud pokryv rostliny produkuje 5 t / ha, bude nárůst výraznější v prvních letech, 6 při 7 t / ha maximálně, ale také bude stagnovat. “Při ukládání uhlíku proto převažuje vliv na životní prostředí.

Pokrytí rostlin má rychlejší účinek na dusík

Tento vliv na životní prostředí je tedy rozhodující také pro dusík, samozřejmě s tím rozdílem, že u dusíku jsou změny mnohem rychlejší mezi systémy s rostlinným krytem a bez něj. Společnost Thibaud Deschamps uvádí navíc se zavedením rostlinného krytu srovnávací údaje 10 až 25 kgN / ha / rok. Údaje, které zbývají, aby byly uvedeny do perspektivy a v krátkodobém horizontu upraveny podle složení rostlinného krytu. Příbory bez luštěnin nepřinesou žádné pozitivní účinky na další plodinu, i když ani nezpůsobí žádné negativní účinky.To se vysvětluje zejména snížením zbytku dusíku na jedné straně a mineralizací zachyceného dusíku, ke kterému dochází později v sezóně. U rostlinných pokrývek na bázi luštěnin může být přísun do další plodiny přímější.


Kalendář

po út st čt so ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30