Některé složky a diskuze jsou přístupné pouze registrovaným uživatelům. V současnosti registrujeme každého kdo zažádá.
Diskuzi jsme převedli na facebook, tak se těšíme na podměty a příspěvky zajímavých článků nebo videí.

https://www.farmprogress.com/crops/5-yield-lessons-2020?fbclid=IwAR0cE9kjnvP8WdPfR1NF3k8mQeiLOluHN2YuHX3TI4rWxWXY-MiIoesMIjQ

Illinoisští agronomové uvádějí pět lekcí o výnosu z roku 2020: Plánujte změnu, rozdělte dusík, vysaďte brzy, použijte nižší dávky a střídejte kontinuální kukuřici.

Agronomové ze společností AgriGold, Wyffels Hybrids a Dekalb a Asgrow tvrdí, že rok 2020 nabízí pět stáží pro pěstitele, kteří chtějí v roce 2021 dosáhnout vyšších výnosů:

1. Plán změny. Manažer agronomie AgriGold Mike Kavanaugh byl po celém Illinoisském území společnosti a zkoumal data ze zkoušek. Říká, že hybridy, které přinesly nejlepší rok, mají asi 11% šanci, že tak učiní znovu každý jiný rok. Říká, že to ukazuje na potřebu plánovat počasí, zasadit procento hybridů tolerantnější k stresu, aby se zajistilo riziko.

"Vysaďte více hybridů, rozbijte rozmezí splatnosti a zasaďte čtyři až šest různých hybridů." To dá pěstiteli nejlepší výsledky, “říká Kavanaugh.

2. Rozdělte N. Při chladných teplotách půdy do května byl dusík dodávaný do půdy v roce 2020 relativně nízký. Díky tomu bylo načasování aplikovaného N ještě důležitější.

Kavanaugh říká, že studie AgriGold ukazují trend lepšího výnosu kukuřice, když se během vegetačního období rozdělí dusík na dva nebo více výletů.

"Tento trend pokračuje i v roce 2020. Pokud se obracíte na vedlejší kolej nebo Y propadáte svému N, neustále se dostáváte do pozice, kde můžete vyhrát," říká Kavanaugh.

3. Rostlina brzy. Téměř každý rok se vyplatí vysazovat kukuřici a sóju dříve ve vegetačním období, než čekat na ideální teploty půdy - alespoň v dobře odvodněných částech státu. Kavanaugh říká, že rok 2020 se nijak nelišil.

Dubnový stánek překoná perfektní pozdní květen nebo začátek června 90% až 95% času, říká. Díky ošetření osiva a dobře odvodněnému poli si Kavanaugh všimne, že brzy zasazené plodiny vytvoří silnější kořenové struktury a do konce vegetačního období dosáhnou vyšších výnosů.

Ale v jihovýchodních a jižních oblastech Illinois byly brzy zasazené plodiny v roce 2020 zastaveny deštěm a chladnými podmínkami.

"V některých částech jižního Illinois není mnoho odvodnění dlaždic." Lidé se mohou dostat do potíží s chladnými půdními podmínkami a přílišným množstvím vody, které má vliv na vznik a počet porostů, “poznamenává Kavanaugh.

Zemědělci, kteří na začátku vegetačního období pěstují sóji místo kukuřice, měli v roce 2020 úspěšný rok, říká Jim Donnelly, agronom společností Dekalb a Asgrow. Na severním území Illinois, které pokrývá, byly tyto pozemky výnosné stejně nebo lépe než později zasazené sójové boby. Přisuzuje ošetření semen.

"Letos jsme měli ztráty na kukuřici." Možná je lepší počkat, až se podmínky zlepší, a nejprve vysadit sójové boby, “říká Donnelly.

4. Použijte nižší populace semen. Kavanaugh říká, že 80 000 sójových bobů na akr vysazených dříve může dosáhnout stejných výnosů jako 140 000 sójových bobů vysazených pozdě. Doporučuje 100 000 až 130 000 semen na akr, přičemž horní konec rozsahu funguje nejlépe pro úzké řádky. Zatímco 80 000 je minimum pro pole, výsadba nad tímto okrajem pomáhá kontrolovat plevel.

Na druhé straně kukuřice nejlépe funguje u „středních“ populací, říká Kavanaugh. Poukazuje na vysokou populaci kukuřice nad 35 000 na akr jako na nejzranitelnější vůči poškození větrem.

"Matka příroda to má na starosti." Jakkoli chceme tlačit na hybridy, čím vyšší populace, tím zranitelnější bude vaše úroda vůči větru o rychlosti 100 mil za hodinu, “říká.

5. Otočte souvislou kukuřici. Brent Tharp, technický produktový manažer společnosti Wyffels Hybrids, říká, že kontinuální kukuřičné akry nedosahovaly dobrých výsledků v podmínkách sucha v pozdní sezóně, které dominovaly v roce 2020. Potenciál výnosu klesl z 250 bušlů na akr u některých kontinuálních kukuřičných polí na 200 až 230.

Zatímco normální výnosový výnos pro kukuřici vysazenou po kukuřici se blíží 15 bušlům na akr, suché podmínky v srpnu tento problém zhoršily než obvykle. Za prvé, ve více namáhané souvislé kukuřičné půdě Tharp říká, že plodina kanibalizovala své stonky, aby naplnila zrno. To ovlivnilo výnosy a stabilitu.

Kontinuální výměra kukuřice vyžaduje také více dusíku. S malým množstvím dusíku dodaného v chladiči se v dřívějších fázích vegetačního období objevil nedostatek dusíku. Úroda byla ovlivněna nižší dostupností dusíku později v sezóně se suchými podmínkami.

"Dusík jsme spojili později než obvykle; potom, když vyschlo, rostliny k němu neměly snadný přístup, “říká Tharp.

Na druhé straně Donnelly uvádí sójové boby, které byly zasazeny do výměry, která bývala kontinuální kukuřicí, trvale překonávala výměru v kratších rotacích kukuřice a sóji, někdy dosahujících 90 bušlů na akr.

"To jen ukazuje na další důvody, proč se v nepřetržitých scénářích kukuřice střídat na sójové boby," uzavírá Donnelly.


Kalendář

po út st čt so ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30