Některé složky a diskuze jsou přístupné pouze registrovaným uživatelům. V současnosti registrujeme každého kdo zažádá.
Diskuzi jsme převedli na facebook, tak se těšíme na podměty a příspěvky zajímavých článků nebo videí.

https://www.farmprogress.com/land-management/new-app-evaluates-feral-hog-damage?NL=DFP-01&Issue=DFP-01_20200520_DFP-01_704&sfvc4enews=42&cl=article_2_b&utm_rid=CPG02000002490031&utm_campaign=49547&utm_medium=email&elq2=b24ad5d078844354b00501b2cc415c24Nov%C3%A1&fbclid=IwAR2te5yeehjDkbL0XXYipA0qaV6stdM3LjSV-F1P3hWvKq_pQoPt2pWZEbE

Pomocí několika kliknutí na tlačítko mohou zemědělci pomocí nové aplikace státní univerzity Mississippi zmapovat, kde byli divokí prasata, a posoudit náklady na škodu.

„Genéza vytvoření aplikace vycházela z požadavku standardizované metody sběru míst, kde divoká prasata způsobují škody na krajině,“ řekl Bronson Strickland, MSU St. John Family. "Doufáme, že se shromážděným dostatečným počtem údajů dokážeme lépe určit vzorce a trendy tam, kde jsou populace prasat největší a způsobují největší problémy."

Na základě těchto informací vědci doufají, že upřesní své ekonomické odhady a vytvoří řešení pro lidi s divokými prasaty ve své zemi.

Mark McConnell, vývojář aplikací a odborný asistent na Katedře divočiny, rybolovu a akvakultury na Vysoké škole lesních zdrojů MSU, řekl, že nejlepším způsobem, jak pomoci najít řešení, je dobře znát nepřítele.

"Tato aplikace nám poskytne data, která momentálně nemáme," řekl McConnell. „Existují roční odhady poškození prasat a existuje mapa, která ukazuje distribuci a to, jak se každý rok mění. Doufáme však, že s aplikací přidáme konkrétnější prostorové informace o tom, kde dochází k poškození divokého prasete. Pomůže nám to lépe vědět, jak funguje náš nepřítel, což nám dá schopnost čelit útoku.

„Když na mě přišel nápad, farmáři byli mým cílovým publikem. Aplikace je pro každého, ale v podstatě umožňuje uživateli pohodlně vyčíslit škodu v reálném čase.“

Jak aplikace funguje

Když zemědělci ve svých polích narazí na poškození divokého prasete, mohou pomocí aplikace zadat odhad rozsahu poškození, nakreslit mapu místa, kde k poškození došlo, a vyfotografovat obrázek, který dokumentuje dopad v reálném čase.

"Uživatel získá výpočet plochy z aplikace a umožňuje uživateli zadat, kolik škody bude stát," řekl McConnell. "Víme, že prasata jsou téměř všude, zejména v Mississippi, ale s dostatečným přijetím této aplikace uvidíme velikost poškození a to, jak se liší v různých krajinách."

Díky bezplatné aplikaci si farmář může vybrat postiženou plodinu a fázi růstu, aby poskytl více informací o nákladech. Po stažení aplikace bude muset uživatel uvést jméno a e-mailovou adresu. E-mailová adresa bude použita pro kontaktování osoby, pokud existuje otázka týkající se konkrétního záznamu.

"Data zůstávají uživateli a osobní údaje nebudou sdíleny," řekl Strickland. „Údaje jsou agregovány nebo kombinovány, takže nikdy nehlásíme nic konkrétního o konkrétní osobě nebo farmě. Všechny informace jsme spojili, abychom nahlásili škodu na regionální úrovni.

„Chceme vědět jen to, kde divoká prasata způsobují škody, takže můžeme informovat organizace řízení, kam zaměřit zdroje, a pomoci nám vědcům lépe porozumět ekologickým vzorcům spojeným s rozšířením populace prasat. Doufáme, že to povede k alokaci zdrojů, financování úsilí, které by bylo použito pro kontrolu populace divokých prasat. “

Ekonomické odhady a výzkum

Aplikace lze také použít k upřesnění ekonomických odhadů. Ve výzkumu Mississippi bylo zjištěno, že v kterémkoli daném roce se ekonomické škody způsobené divokými prasaty pohybují mezi 60 miliony a 70 miliony dolarů.

"Poškození divokých prasat se liší a poškození infrastruktury je nejnákladnější," řekl Strickland. „Nejde jen o ztrátu kukuřičných bušlů, ale o škodu způsobenou na poli, která bude vyžadovat vybavení, aby mohla přijít a opravit trosky. Dalším příkladem je farmář rýže. Jedna věc je, že ztratíte pár bušlů rýže, ale je to další věc, když prase strhne hráz dolů.

"Z pohledu průzkumu máte jen hrstku lidí v několika dnech, kteří mohou jít ven a chodit na pole nebo létat dronem, aby zjišťovali poškození divokých prasat. Snažíme se dát výzkumné nástroje do rukou výrobci, kteří již sledují svůj majetek, takže můžeme získat mnohem širší charakterizaci oblasti Delta i mimo ni. ““

„Doufejme, že můžeme pomocí výzkumu vyvinout některá užitečná řešení, která pomohou pěstitelům plodin i stromům, nebo kohokoli, kdo utrpí škodu,“ řekl McConnell, „buď tím, že jim pomůžeme zmírnit škodu nebo řešit, jak s nimi bojovat a omezovat problémy divokých prasat za trochu rychlejší čas tím, že vědí, jak se prasata distribuují po celé krajině. ““

Divoká prasata při výsadbě

Při výsadbě jsou plodiny nejzranitelnější, a divoká prasata často přicházejí brzy po výsadbě plodin.

"Slyšel jsem o farmáři od přítele před několika lety, který zasadil kukuřici třikrát za sebou," řekl McConnell. "Prasata stále přicházela; zažil mnohem nepřiměřenější množství škody než obvykle."

V závislosti na ročním období, kdy prase prochází polem, může být poškození nákladnější.

"Například, pokud prasata přijdou hned po výsadbě pole, může být čas na opětovnou výsadbu pole," řekl McConnell. „Pokud přijdou později v sezóně, pole nebude znovu vysazeno a mohlo by to být ještě nákladnější. Při určování nákladů je důležité načasování a výše škody.

"Čím více informací máme, tím lepší nástroje můžeme vyvinout, abychom se pokusili tento problém bojovat."

Chcete-li sledovat několik ukázkových videí o tom, jak používat aplikaci pro poškození divokého prasete, přejděte na  adresu https://www.wildpiginfo.msstate.edu/apps/ .

Tato aplikace je k dispozici ke stažení v Apple Store. Navštivte https://apps.apple.com/us/app/feral-pig-damage/id1265239102 . Stažení systému Android je k dispozici na adrese https://play.google.com/store/apps/details?id=org.bugwood.feralpigdamage .


Kalendář

po út st čt so ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31