Některé složky a diskuze jsou přístupné pouze registrovaným uživatelům. V současnosti registrujeme každého kdo zažádá.
Diskuzi jsme převedli na facebook, tak se těšíme na podměty a příspěvky zajímavých článků nebo videí.

https://www.topagrar.com/technik/news/neuheit-wie-funktioniert-die-pulsweitenmodulation-bei-feldspritzen-12076216.html?fbclid=IwAR1Tea-8grqGG6XGiegjCmf72QVFeyzv1IshEjqtuMdOGAApjRNACZU-XxQ
stříkačka

Na poslední Agritechnici se jednalo o důležitý trend v technologii ochrany plodin: modulace šířky pulsu nebo zkráceně PWM. Trysky nestříkají nepřetržitě, ale jsou zapínány a vypínány při vysoké frekvenci pomocí speciálního ventilu. Použitím poměru cyklu, tzv. Pracovního cyklu, lze aplikační dávku přizpůsobit měnícím se rychlostem, například bez změny tlaku a kapkového spektra.

Chtěli jsme vědět, jak tato technologie funguje, kde se hodí, jaké jsou výhody a nevýhody a co to stojí. Pozvali jsme výrobce agrotop / Müller, John Deere, TeeJet a Raven na odbornou diskusi v hlavní továrně Amazone v Gaste. Dále byli přítomni zástupci výrobců zařízení (Amazone, Hardi, Horsch, Lemken), někteří dodavatelé trysek (agrotop, Lechler), JKI a Harald Kramer z LWK NRW.

Technologie PWM není nová. V průmyslu se používá přibližně 25 let, například při použití kapalin ve výrobě (včetně potravinářského a farmaceutického průmyslu).

Systémy PWM se také používají v zemědělském inženýrství po dlouhou dobu, první prototypy byly již na silnici v roce 1989. V současné době jsou běžné v Austrálii a Severní Americe, někdy také na Ukrajině nebo v Rusku. V těchto zemích se obvykle jedná o nízkou spotřebu vody při vysokých a měnících se rychlostech.

Přesné s šířkou pulzu

Pro nás byl vývoj zaměřen spíše na snížení driftu. Zájem o PWM však v současnosti také roste v Evropě. Hlavními faktory jsou vývoj v oblasti přesného zemědělství. Výrobci v naší odborné diskusi mimochodem uvedli, že systémy PWM lze také dovybavit na stávající polní postřikovače.

Hertzova jednotka popisuje, jak často se ventil PWM otevírá a zavírá za sekundu. Běžné systémy pracují s 15 až 30 Hertzů. V některých případech je možné až 50 Hertzů, ale v praxi méně relevantní. Čím vyšší je frekvence, tím kratší je doba otevírání na cyklus. Protože voda pak má velmi málo času na to, aby protékala ventilem k hubici. Kromě toho existuje určité mechanické zpoždění při přepínání.

Ventil PWM je zcela otevřený. Aplikační dávka se mění změnou šířky impulsu. Poměr otevřený / uzavřený je popisován jako pracovní cyklus v procentech. Při 100% je ventil trvale otevřený. V závislosti na podmínkách průtoku ve ventilu znamená pracovní cyklus 50% zhruba polovinu aplikačního množství. Většina ventilů PWM je provozována v cyklu 30 až 100%.

Funkční princip, který je za ním, je rychle vysvětlen: Elektromagnet pohybuje vysokou rychlostí řídicího pístu / zdvihátka a těsnění ve ventilu. Existují dvě konstrukce, které jsou pojmenovány pro stav bez napětí ventilu: normálně uzavřený a normálně otevřený. První se otevře, když se použije řídicí proud, druhé řešení se uzavře pod proudem...


Kalendář

po út st čt so ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31