Některé složky a diskuze jsou přístupné pouze registrovaným uživatelům. V současnosti registrujeme každého kdo zažádá.
Diskuzi jsme převedli na facebook, tak se těšíme na podměty a příspěvky zajímavých článků nebo videí.

https://www.cultivar.fr/technique/un-colza-doit-depasser-le-stade-4-feuilles-au-25-septembre?fbclid=IwAR2vSZAf954I_uJ2Cy3_YqaiBRE4bcBds3suwQ-vTIWAmIriqYQjjDLVYK0

4 listy jako z 09/25, 1 kg / m 2 jsou z 01/10, 1,5 kg / m 2 pro zimní vstup a 4,5 kg / m 2 pro kvetoucí ... Zde jsou kritéria pro robustní řepkové semeno skrz jeho cyklus.

„Obecně platí, že vrchol příchodu velkých bleších brouků je identifikován během 39. týdne, tj. Kolem 25. září,“  řekl Gilles Sauzet, inženýr výzkumu a vývoje v Terres Inovia, během webináře „Úspěšně při přípravě získání znásilnění robustní “28. května 2020. Znamená to, že znásilnění dosáhlo do té doby fáze 4 listů a uvalí poplatek do 1. září. Z tohoto důvodu lze řepku, která dobře vyrostla 25. srpna, již považovat za silného řepky! "

Fáze 4 listů je v této strategii důležitá, protože odpovídá začátku rychlého růstu plodiny. Od této fáze až do vegetativního odpočinku v zimě trvá produkce sotva 75 ° Cd / list . Tento dynamický růst znamená menší poškození podzimní hmyzem.

 

Výsledek řepky podle různých linií insekticidů.  Kredit: Terres Inovia

 

Naopak fáze, která přechází od vzniku do fáze 4 listů, je delikátní fází, protože se říká, že má pomalý růst, který musí být co nejvíce zkrácen. Trvá však v průměru 400 ° Cd. Teplo srpna je proto vhodné urychlit. Rychlost setí co nejdříve od 1. srpna , ale také dávají kořenovému systému schopnost silně růst před zimou. "Víme, že 75 až 80% kořenové biomasy řepky je vytvořeno před koncem zimy," řekl vývojový inženýr. Pokud jde o nadzemní biomasy, je ověřeno, že čerstvá hmotnost nadzemní biomasy než 1 kg / m 2 na 1 st října a 1,5 kg / m 2v zimě vstup je zárukou míry zdravých rostlin vyšší než 90% při květu. Tato skutečnost je ověřena na podzim s méně vážným kousáním pro nejranější výsev. Tato klíčová hmotnost je také příslibem snížení počtu a biomasy plevelů přítomných v plodině ...

Pokračující růst řepky také na podzim a na jaře

Stěžejním hmotnost plodiny na začátku zimy 1,5 kg / m 2 se zdá být ukazatelem dobrého výkonu plodin následující jaro. Když řepka dosáhne této hodnoty na podzim, je velmi pravděpodobné, že plodina během kvetení dosáhne 4,5 kg / m2 čerstvého . Cílem je vyrovnat nebo dokonce překročit cíl 33 q / ha výnosu.

Aby se dále optimalizovala šance na maximalizaci výnosu plodiny, testuje Terres Inovia v době květu přívod dusíku do plodiny. „Záměrem je poskytnout mezi 5 a 12 kg / ha dusíku, který byl předtím odečten z celkových vstupů, aby listy plodiny zůstaly co nejdéle zelené,“ vysvětluje Gilles Sauzet. Základním cílem je maximalizace biomasy ve fázi kultivace G4 a podpora plnění lusků. Ve skutečnosti mohou mezi naplněním prvního a posledního lusku uplynout tři týdny. Nedostatek dusíku v této fázi může penalizovat poslední lusky. To však znamená, že pro tento opožděný příspěvek musíme ještě určit konkrétní pravidlo rozhodování. "


Kalendář

po út st čt so ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31