Některé složky a diskuze jsou přístupné pouze registrovaným uživatelům. V současnosti registrujeme každého kdo zažádá.
Diskuzi jsme převedli na facebook, tak se těšíme na podměty a příspěvky zajímavých článků nebo videí.

https://www.cultivar.fr/technique/il-ajuste-la-nutrition-de-son-mais-en-realisant-des-analyses-foliaires-ou-des-analyses-de?fbclid=IwAR3DQsDwFZ34GBOqIP-q7EaoyAbATTd0feiSTDmKJ_4PikkAvMobmDwrj1o

Analýza rostlin nám umožňuje vrátit se ke skutečnému významu ochrany plodin. Před obranou vaší plodiny je důležité pochopit, proč jsou přítomni škůdci. Podle rodiny Gässlerových to umožňuje analýza listí a mízy.

Analýza listů se provádí stejně dobře na podzimních plodinách i na jarních plodinách.  Zde bude zápletka brzy obilí, následovaná analýzou listů a možná i mízy.  Fotografický kredit: Marie-Thérèse Gässler

 

„Není to proto, že půda nemá nedostatek, že rostliny, které na ní rostou, nebudou,“ varuje Marie-Thérèse Gässler, spolumajitelka Justice Farm. To ji přimělo, aby spolu se svým otcem Alfredem Gässlerem prováděla pravidelné analýzy listové tkáně na plodinách a přemýšlela také o mízové ​​analýze. "John Kempf ukázal, že k získání sklizně v množství a kvalitě musí být rostlina dobře vyživována a chemicky vyvážena, aby fungovala na svém optimu." Pro zajištění její rovnováhy je proto nezbytné sledovat plodinu analýzou rostliny. Rostlina, jejíž výživa je vylepšena, vyžaduje menší ochranu proti fungicidům a insekticidům , pokračuje Marie-Thérèse Gässler.Kdo říká, že lépe vyvážená rostlina, říká lepší fungování, a proto lepší fotosyntéza a menší citlivost na škůdce. Tento jev jsme viděli na farmě, zejména na pšenici. Provedení analýzy listů vrací ke stolu ústřední otázku: proč jsou zde škůdci? S příchodem chemie jsme na tuto otázku zapomněli. S analýzou listů se k tomu vrátíme.  Cílem lepší fotosyntézy je také lepší zásobení půdní biologie exsudáty, což následně umožní biologicky zásobovat rostlinu.

Po obdržení výsledků analýzy nastříkejte živiny

„Doposud jsme prováděli analýzu listů nebo tkáňovou analýzu, která spočívá v analýze složení nejmladších plně vyvinutých listů.“  Pro tuto techniku ​​neexistují žádné skutečné předpoklady, kromě pečlivého dodržování protokolu vzorkování. Pokud je tato praxe ve Francii málo rozvinutá, existuje nyní dostatek odkazů na tuto praxi, aby laboratoř mohla nabídnout doporučení pro výživu rostliny. Jakmile jsou získány výsledky, tj. Průměrně jeden týden po odebrání vzorku, je třeba provést nezbytný příspěvek postřikem na list.„Co tedy vyžaduje, a to je možná nevýhoda této techniky, mít na farmě výživové produkty nebo zajistit, aby byly na skladě a byly k dispozici u vašeho distributora pro rychlé použití ,“ konstatuje Marie-Thérèse Gässler. Často však chybí stejné prvky. Na naší farmě je to bór a hořčík. A pak musíme také znovu nastolit nadměrné situace vůči možným nepřátelstvím, stejně penalizující jako nedostatky. “

Dnes Marie-Thérèse a její otec zvažují použití analýzy mízy. "John Kempf naznačuje, že nepozoruje korelaci mezi tkáňovými analýzami a tím, co se děje v terénu." Pozoruje však tyto korelace s analýzou mízy. Analytická metoda to vysvětluje a míza skutečně představuje živiny přenášené v rostlině. “ Tato technika však trpí méně odkazy než tkáňová analýza.

 

Itinerář pěstování kukuřice v celé kampani 2019/2020

 

25. 7. 2019: sklizeň předchozího jarního ječmene s výnosem 62 q / ha na pozemku „Le clocher“ o rozloze 21 ha písečné hlíny. Sláma se během sklizně drtí.

 

Zeleninový obal před kukuřicí.  Fotografický kredit: Marie-Thérèse Gässler
08/04/19: Výsev rostlinného krytu přímým setím Semeato. Secí stroj je nastaven do hloubky 2-3 cm. Směs se skládá z 5 kg / ha vytrvalé ríbezle, 20 kg / ha kukuřice, 4 kg / ha robustní jetel, 4 kg / ha alexandrijské jetel, 10 kg / ha slunečnice, 1 kg / ha Phacelia a 20 kg / ha vikve. Podmínky setí jsou velmi suché a zabraňují správnému vývoji vrchlíku.

 

03/05/2020: Příspěvek 43 kg / ha elementární síry doporučený po analýze půdy.

 

04/09/2020: Šíření 80 l / ha okysličeného kompostového čaje na podporu biologie půdy přidáním mikroorganismů. Prostírání měří 30 až 40 cm. "Je to zklamání, které neprodukovalo dostatek biomasy," poznamenává Marie-Thérèse Gässler.

 

29.04.2020 : Vyplevelení pozemku 2 l / ha adjuvans Erla Super 360 s 0,4 l / ha Mix-In, 0,04 l / ha Silwet, 1 kg / ha síran amonný. Celé se postříká postřikem rychlostí 25 l / ha směsi, aby se zničil kryt v očekávání setí kukuřice.

 

30.04.2020: Hnojení uprostřed pozemku ve výši 407 l / ha roztoku 39 . To představuje 159 jednotek dusíku na hektar. Všechny potřeby kukuřice jsou dodávány před setím, aby se zabránilo riziku plísně vegetace. Je to první pokus.

 

2. a 3. 5. 2020: Přímý výsev kukuřice pomocí specifického secího stroje Semeato. Tři odrůdy jsou vysazeny 4–5 cm hluboko - kvůli silnému tlaku vran - a rychlostí 100 000 zrn / ha: Benedikto na 6,5 ​​ha, DKC 2788 na stejné ploše a Sy Calo na 8, 5 h

Přímý výsev kukuřice do živého rostlinného krytu pomocí semeato secího stroje.  Fotografický kredit: Alfred Gässler
v. Všechna zakoupená semena jsou ošetřena Prothioconazolem a Metalaxylem (Redigo M). 170 l / ha okysličeného kompostového čaje je zabudováno do secí linky díky přední nádrži. Cílem je podpořit biologii půdy v přímém prostředí semen za účelem zlepšení jejich vývoje. V secí lince jsou také přidány 2 kg / ha Carakol anti-slimák. Současně se na výsevní linii umístí 90 kg / ha polysulfátu a 90 kg / ha 18-46. Pozemek obdržel 40 mm ve dnech před setím.

 

05/03/2020: Pojíždění, kterým se stanoví kryt a uzavře secí linie.

 

05/05/2020: Rozmetání 4 kg / ha anti-slimáka. Navzdory dávce podané v době setí jsou na výsevní linii viditelní slimáci a semena již sežrala i přes přítomnost střevlíků. Díky zbytkové vlhkosti vrchlíku je tento škůdce vážným nebezpečím pro raná stadia plodiny.

Pozemek kukuřice přímo zasetý do koruny rostlin.  Fotografický kredit: Marie-Thérèse Gässler

 

13/05/2020: Postřik 1 l / ha Erla super 360 s 0,2 l / ha Mix-in a 0,01 l / ha Silwet, aby bylo možné zničit kryt , který nebyl úplně.

 

Přímo zaseté sazenice kukuřice.  Fotografický kredit: Marie-Thérèse Gässler

05/22/2020: Pozorování první kukuřice směřující k povrchu. Od zasetí získal pozemek dalších 32 mm.

 

30.05.2020 : Kontrola plevelů s 0,75 l / ha Pampa Premium 6 OD (60 g nicosulfuronu) s adjuvans 0,6 kg / ha síranu amonného a 0,06 l / ha Silwet. Vše postřikováno 30 l / ha a 25 km / h nočním postřikem. Kukuřice má pět listů, ale jsou přítomny a vyvíjejí se i plevele.

 

04.06.2020:  list míza analýza Levy v 7:00 mati n

Kukuřice ve fázi 5-6 listů, zaseta přímo do vrchlíku.  Fotografický kredit: Marie-Thérèse Gässler
než začne nový cyklus fotosyntézy. K tomu Marie-Thérèse Gässler vezme poslední plně vyvinutý list, tj. Třetí list ze spodní části, z velkého počtu stonků kukuřice na celém pozemku, aby naplnila 1litrový mrazicí sáček. Kukuřice je ve fázi 5-6 listů. Vzorek odešle Chronopost do laboratoře co nejrychleji.

 

06/08/2020: Výsledky analýzy padají ... Odhalují nedostatek  m

Výsledek analýzy SAP
molybdenu a křemíku s méně než 0,05 ppm a 25,2 ppm. „Příliš nízká hladina molybdenu může mít za následek špatnou transformaci dusičnanů obsažených v rostlině na bílkoviny, zdůrazňuje Marie-Thérèse Gässler. Analýza také ukazuje velmi vysoký obsah dusičnanů, když byl vzorek odebrán. ráno ... předtím, než rostlina zahájí nový fotosyntetický cyklus. Koncentrace dusičnanů a amonia v rostlině by proto měla být nízká. “ Jeho nedostatek křemíku „odráží především průměrnou biologickou aktivitu půdy“. Analýza také odhalila pH 5,4, zatímco ideální pH je mezi 6 a 7. Od nynějška musíme čekat na příznivé podmínky, abychom mohli učinit nezbytné příspěvky.

 

06/12/2020: 12 mm spadlo na pozemek v noci.


 16. 6. 2020: Při slabém dešti 3 mm  nastříkáme večer na plodinu ve fázi 6-7 listů 0,35 l / ha chelatovaného molybdenu .

 

29. 6. 2020: Vzorkování druhého listu respektující stejná pravidla q

Druhá analýza šťávy na kukuřici
ue poprvé o měsíc dříve, zatímco kukuřice má 7 listů. Cílem je zkontrolovat účinnost postřiků na list provedených po první analýze a znovu zasáhnout, pokud se obsah ostatních prvků jeví jako příliš nízký. „Neexistuje žádný harmonogram odběru vzorků, ale v ideálním případě by si člověk mohl představit, že je vezmeme 15 dní po aplikaci stopových prvků, abychom zkontrolovali jejich dobrou asimilaci ,“ upozorňuje Marie-Thérèse Gässler. Tato strategie však zůstává nákladná a časově náročná.Výsledky analýzy spadají do 30. 6. 2020: obsah železa, síry, zinku a křemíku je nízký. Obsah křemíku byl již během první analýzy listů nízký a nebyl přidán žádný doplněk k jeho korekci. To vysvětluje, proč je to nedostatečné.

 

7. 3. 2020 : Postřik 2 l / ha Estive (0,5% Mn + 1,5% Zn + 0,5% Si) a 1,5 l / ha Gefizinu (170 g / l Zn + 210 g / l SO3) na 7listé kukuřici s využitím ranní vlhkosti. „Po poruše objednávky je koncentrace Estive Silicon příliš nízká na to, aby doufala, že vyplní nedostatek tohoto prvku,“ poznamenává Marie-Thérèse Gässler.

 

13. 7. 2020: Třetí vzorek listů ke kontrole účinnosti postřiku

Osm listové kukuřice trpící suchem.  Fotografický kredit: Marie-Thérèse Gässler
stanici, která tomu předcházela. Pokud je vzorek vždy odebrán brzy ráno, tentokrát to spočívá v odděleném odběru mladých listů - třetího listu shora - a starších listů - třetího listu zespodu - zatímco kukuřice má 8 listy. Dva vzorky umožňující vyhodnotit dynamiku prvků v rostlině. Výsledky analýzy obdržené 14. 7. 2020 ukazují, že kromě křemíku, který stále chybí, nechybí ani ostatní prvky. Dokonce mají sklon k přebytku. Marie-Thérèse Gässler připouští „že u referencí, kterých je stále málo, je obtížné přesně dávkovat prvky, které mají být přidány postřikem.“Rovněž poznamenává, že amonné a dusičnanové ionty vždy vykazují vysoký obsah, pokud by měly být blízké 0. Rostlina je plně nehodnotí. Brzy bude odebrán vzorek, protože pokud je dnes obsah různých prvků správný, nemusí to být nutně za několik týdnů.

 

17. 7. 2020: Postřik 0,3 l / ha Mozarta (4 g / l Si) v husté ranní mlze. Cílem je konečně zvýšit obsah křemíku v rostlině na uspokojivou hodnotu.

 

09/09/2020: Přes 25 mm srážek kolem poloviny srpna, m

Kukuřice trpí suchem.  Fotografický kredit: Marie-Thérèse Gässler
ale strašně trpí nedostatkem vody. A to natolik, že Marie-Thérèse a Alfred Gässler si kladou otázku podpory kultury. „Jelikož nemáme sklízecí zařízení, náklady na službu se berou v úvahu pro konečné rozhodnutí ... A není jisté, že náklady na přejezd kombajnu jsou pokryty sklizní kukuřice. Máme však ještě několik týdnů na rozhodnutí. Mezitím jsme se rozhodli neinvestovat do dalších analýz mízy, protože úrodu penalizuje především nedostatek vody. „možný nedostatek živiny.“ 

 

Probíhá monitorování! 


Kalendář

po út st čt so ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31