Některé složky a diskuze jsou přístupné pouze registrovaným uživatelům. V současnosti registrujeme každého kdo zažádá.
Diskuzi jsme převedli na facebook, tak se těšíme na podměty a příspěvky zajímavých článků nebo videí.

https://www.zive.cz/clanky/ted-uz-budete-vedet-jestli-opravdu-zmoknete-cesky-srazkovy-radar-zacina-zobrazovat-data-uplne-novym-zpusobem/sc-3-a-206240/default.aspx?fbclid=IwAR0sJrSXsqdLnuF2JKE2Kxa0UkS6MOOHQGzR00gkpUODIgpxZgBX8EXUcgY

Český hydrometeorologický ústav spustil přehlednější zobrazování dat ze srážkového radaru. Ten doposud zobrazoval údaje široké veřejnosti v režimu MAX Z – tzv. maximální odrazivost. To znamená, že radarový paprsek ve vertikálním sloupci od zemského povrchu až po horní vrstvy zobrazil vše, od čeho se odrazil.

MAX Z, tedy srážky v celém sloupci

Podobný pohled má však své mouchy. Spíše než to, kde všude právě prší, zobrazuje potenciál deště. Radarový paprsek se totiž pochopitelně odráží i od kondenzované páry v oblacích, která nakonec ani nedopadne na zemský povrch ve formě deště.

MAX Z
MAX Z zobrazuje všechny odrazy v celém sloupci, nemusí se ale vždy jednat o déšť, který opravdu dopadá na zemský povrch

A tak se mohl leckdo podivit, jak je možné, že je sice voda doslova cítit ve vzduchu a podle radaru by mělo přinejmenším mžít, ale deštník ve skutečnosti není potřeba.

CAPPI 2 KM, tedy srážky ve 2 000 m n. m.

ČHMÚ proto nabízí vedle zobrazení MAX Z ještě CAPPI 2 KM. V tomto případě je z dat srážkového radaru vytažená jen určitá výška, ve které se paprsek odrazil od překážky. Jak název napovídá, je to 2 000 metrů nad mořem.

CAPPI 2 KM
CAPPI 2 KM je výřezem radaru ve výšce 2 000 m n.m. Tyto srážky už tedy s velmi vysokou pravděpodobností dopadnou k zemskému povrchu

Pokud radar zachytí vodu v této výšce, pravděpodobnost, že padá k zemi ve formě dešťových srážek, je mnohem vyšší. Na stranu druhou se ale jedná pouze o výřez reality, a tak pochopitelně zmizí údaje o vyšších vrstvách atmosféry – třeba o vývoji konvektivních bouřkových oblak, u kterých kapičky kondenzovaných par vystoupají mnohem výše až k tropopauze.

Hladinu 2 km nad mořen zároveň ruší reliéf (vysoké hory) a antropogenní vlivy – zejména nevychovaní provozovatelé bezdrátových sítí, kteří i po letech stížností porušují pravidla ČTU a ruší oba klíčové české srážkové radary v Brdech (Čechy) a na Drahanské vrchovině (Morava).

Nově MAX Z a CAPPI 2 KM dohromady 

Vysvětlení principu obou zobrazení je klíčové k pochopení novinky, kterou jsme začali. Nově totiž na svém webu začíná ČHMÚ zobrazovat MAX Z a CAPPI 2 KM dohromady jako nový produkt MAX Z (mask), přičemž tato novinka se později promítne i do partnerských aplikací pro mobil apod.

MAX Z (mask)MAX Z (mask)
MAX Z (mask), aneb mix obou zobrazení rozlišených různým kontrastem

To znamená, že se situace ve 2 km nad mořem zobrazí v mapách sytějšími odstíny, zatímco situace výše vybledlejšími odstíny. Návštěvník webu tedy uvidí, co se děje v celém sloupci od země až po horní vrstvy troposféry, ale sytá barva bude mnohem pravděpodobněji představovat ty srážky, které padají k zemi na vaši hlavu nebo v lepším případě na deštník.


Kalendář

po út st čt so ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31