Některé složky a diskuze jsou přístupné pouze registrovaným uživatelům. V současnosti registrujeme každého kdo zažádá.
Diskuzi jsme převedli na facebook, tak se těšíme na podměty a příspěvky zajímavých článků nebo videí.

https://www.reussir.fr/grandes-cultures/glyphosate-lanses-restreint-les-usages-mais-pas-trop?fbclid=IwAR1t5TyEQFznbORbZPtef8UwxvTs5gDDyQYOQiNSbDeU8OpJR8eIaKfH5ec

Omezení používání glyfosátu oznámená ANSES se týkají veškeré zemědělské produkce, ale mají malý dopad na plodiny na orné půdě: odpovídají většině praktik.
Při nezpracování půdy se maximální povolená dávka glyfosátu (360 gma) zvyšuje na 3 litry / ha / rok © C. Baudart

ANSES právě zveřejnil svou hodnotící zprávu o použití glyfosátu spolu s omezeními použití pro všechny plodiny. Není divu, že se aplikace herbicidu omezuje na situace, kdy není nahraditelný. ANSES tak plní vládní závazky zakázat hlavní použití glyfosátu do konce roku 2020, kdy budou existovat alternativy. Omezení používání vstoupí v platnost za šest měsíců, tj. V dubnu 2021 . Odnětí rozhodnutí o registraci (AMM) vstoupí v platnost za jeden rok, tj. V říjnu 2021. Registrace k používání glyfosátu bude na evropské úrovni přezkoumána v roce 2022.

V systémech zpracování půdy zakázán glyfosát

U polních plodin a průmyslových plodin je glyfosát na cestách zahrnujících zpracování půdy zakázán. Ve všech situacích bez přípravy zůstává glyfosát povolen se snížením o 60% roční schválené dávky . Maximální povolená roční dávka se pohybuje od 2 880 g / ha / rok do 1 080 g, nebo 3 litry / ha / rok u produktu dávkovaného na 360 gramů účinných látek (gma).
Tato opatření, která jsou agronomicky odůvodněná, by neměla narušovat zemědělské postupy : Plecení se v meziplodinách běžně praktikuje v dávce 3 nebo dokonce 2 l / ha a vzácné jsou situace, kdy plevel před orbou. Na druhé straně je narušena technika orby. Odborníci ANSES vzali v úvahu technické slepé uličky zdůrazněné prací INRAE .

Autorizace je udržována proti nebezpečným plevelům, jako jsou ambrózie a durman.

Používání glyfosátu je nadále povoleno k boji proti plevelům nebezpečným pro zdraví , jako jsou ambrózie nebo durman. Očekávají se podrobnosti o cílových rostlinách a povolených dávkách.

ANSES ve svých doporučeních překvapivě nezmiňuje předsklizňovou aplikaci obilovin. Stále je povoleno 7 dní před sklizní pro produkty jako Helosate, Crossover nebo Typhon.

Veškeré kombinované použití, 69 produktů na bázi glyfosátu, zůstává na trhu k dispozici, ale 36 produktů již nelze používat od konce roku 2020 a 4 další do konce roku 2021. Pouze tři produkty právě těží z obnovy „Registrace a dva nové komerční produkty jsou uděleny. S - samozřejmě - omezeným použitím.

Glyfosát se nepoužívá pouze v zemědělství. Zůstává schválen v podstatných dávkách pro průmyslové a vojenské objekty, železnice, dálnice, letiště, elektrickou síť, ochranu historických památek. ANSES zmiňuje důsledky pro bezpečnost.


Kalendář

po út st čt so ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30