Některé složky a diskuze jsou přístupné pouze registrovaným uživatelům. V současnosti registrujeme každého kdo zažádá.
Diskuzi jsme převedli na facebook, tak se těšíme na podměty a příspěvky zajímavých článků nebo videí.

https://www.topagrar.com/acker/news/weniger-pflanzenschutzmittel-konventionelle-bauern-lernen-von-oeko-kollegen-12408988.html

V modelovém projektu Finka spolupracuje 30 konvenčních farmářů s 30 ekologickými farmami. Chtějí shromáždit nápady, jak mohou omezit používání pesticidů.

motyka

Byl zahájen společný projekt s názvem „FINKA“ , který je financován spolkovou zemí Dolní Sasko s cílem „chránit a podporovat rozmanitost hmyzu v zemědělství na orné půdě“ .

Projekt ve federálním programu „Biodiversity“ vyvíjí strategie řešení na podporu biodiverzity hmyzu v zemědělské krajině. Rovněž chce zahájit širokou diskusi v zemědělství. V rámci modelového projektu uzavřelo 30 konvenčně působících společností v Dolním Sasku partnerství s 30 ekologickými společnostmi.

Podle ministryně zemědělství Barbary Otte-Kinastové je cílem snížit používání syntetických chemických pesticidů v Dolním Sasku na nezbytné minimum. Společnosti se od sebe mohly hodně naučit a těžit z nich. „Rovněž doufám, že místní projekt posílí síť vědců a odborníků, kteří se navzájem podporují za účelem dosažení společného cíle: zastavit pokles biologické rozmanitosti a hmyzu,“ uvedl Otte-Kinast.

Politik CDU to považuje za důležitou součást dolnosaské cesty. Ministr životního prostředí Olaf Lies rovněž zdůrazňuje, že žije ze spolupráce a projektů. V příštích pěti letech by odborníci z ekologického a konvenčního zemědělství nyní vyvinuli řešení pro zlepšení biologické rozmanitosti.

Co se plánuje

Farmy se nacházejí hlavně ve východním a středním Dolním Sasku, tj. V orných zemědělských oblastech, a nejsou od sebe vzdáleny více než 15 km. Konvenčně fungující společnost upustila od používání syntetických chemických insekticidů a herbicidů na zkušební ploše jednoho až tří hektarů. Zároveň pěstuje srovnatelnou plochu obvyklým konvenčním způsobem.

Ekologická partnerská společnost vytváří srovnávací plochu podobné velikosti a s podobnými podmínkami lokality. Svou partnerskou společnost podpoří technologií okopávání a brány. Společně vstupují do odborné výměny o tom, jak lze dosáhnout vyšší biologické rozmanitosti s vysokou produktivitou na orné půdě.

V současné době se na pokusných plochách vysívá ozimé zrno, aby se vytvořily podobné výchozí podmínky pro vědecké výzkumy. V průběhu projektu bude dokumentován výskyt a rozmanitost doprovodné flóry a hmyzu. Průzkumy budou zahájeny na jaře 2021. První poznatky a zkušenosti budou následně sdíleny a zpřístupněny v průběhu roku 2021, mimo jiné v polních dnech, prostřednictvím publikací v zemědělských médiích a médiích na ochranu přírody a na internetu.


Kalendář

po út st čt so ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30