Některé složky a diskuze jsou přístupné pouze registrovaným uživatelům. V současnosti registrujeme každého kdo zažádá.
Diskuzi jsme převedli na facebook, tak se těšíme na podměty a příspěvky zajímavých článků nebo videí.

https://www.topagrar.com/oekolandbau/news/prof-taube-gegen-einseitige-fokussierung-auf-Oekolandbau-12347269.html?fbclid=IwAR3mSuFA8GhLNc1BfHRq6RHOhB92H8fdeoOugLyUoVtOQeyyX35d8-5t6aA

Podle profesora Taube je ústředním problémem nízká účinnost využívání půdy v ekologickém zemědělství, a proto není možné provést úplnou konverzi. Řešením jsou hybridní systémy a zesílení.
Prof Taube

Vědecká poradní rada pro zemědělskou politiku, výživu a ochranu zdraví spotřebitele (WBAE) nevidí ekologické zemědělství jako všelék pro udržitelnější zemědělství.

Člen poradního výboru prof. Friedhelm Taube z univerzity v Kielu označil nízkou efektivitu využití půdy v ekologickém zemědělství ve srovnání s konvenčními systémy za hlavní nedostatek na akci virtuálních specialistů WBAE minulý týden. Pokud jde o ochranu klimatu, ekologické zemědělství není systematicky nadřazené jiným systémům zemědělství.

Taube nicméně v poslední zprávě „Politika pro udržitelnější stravu“ zopakoval doporučení poradního sboru propagovat ekologické zemědělství jako „měřítko“ ekologického zemědělství. To platí jak pro oblast, zpočátku do dosažení cíle 20%, tak pro místní ochranu životního prostředí, například v oblastech znečištěných dusičnany. Současně však musí být cílem vyvinout takzvané „hybridní systémy“, které zaručují zvýšenou ekologickou účinnost „deintenzifikací“ konvenčních systémů. Tyto systémy by měly být certifikovány a v případě potřeby označeny pomocí komplexního posouzení udržitelnosti.

Tento přístup lze účinně podpořit nástroji zemědělské politiky, jako je zavedení prémie za veřejné blaho.

Vědec důrazně varoval před plýtváním potenciálem technických řešení k dosažení vyšší ekologické účinnosti. To platí pro oblasti robotiky a senzorové technologie i pro nové metody chovu. Taube si myslí, že je možné, že zvýšení nejistoty výnosů v zemědělství na orné půdě spojené s postupující změnou klimatu by mohlo vyvolat změnu v dříve polarizované debatě o nových metodách šlechtění rostlin.


Kalendář

po út st čt so ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30