Některé složky a diskuze jsou přístupné pouze registrovaným uživatelům. V současnosti registrujeme každého kdo zažádá.
Diskuzi jsme převedli na facebook, tak se těšíme na podměty a příspěvky zajímavých článků nebo videí.

https://www.futurefarming.com/Machinery/Articles/2020/11/Worlds-first-robot-catalogue-with-35-propositions-677008E/?fbclid=IwAR2CsVO6FJwuhgC0WbAtw723SRtIdymJe1zwSligjaGUcNi_icdxeFSKjAc

V úplně prvním katalogu robotů společnosti Future Farming najdete 35 polních a sklízecích robotů, které si budete moci koupit, pronajmout nebo najmout v roce 2021. Jejich výrobci již mají v terénu téměř 2 000 kusů za ceny od 9 995 EUR do ohromujících 590 000 EUR.

Prvních 5 článků je o nás. Toto je článek číslo 1 tento měsíc. Poté se nám líbí, abyste se zaregistrovali pomocí e-mailové adresy, abyste získali okamžitý neomezený přístup ke všem našim článkům. Jednoduché, rychlé a snadné.

Autonomní polní a sklizňové roboty

Společně s Mezinárodním fórem zemědělské robotiky (FIRA) jsme oslovili všechny začínající podniky, podniky v měřítku, malé a střední podniky a nadnárodní společnosti, aby se ucházely o místo v našem katalogu robotů. Reakce byly ohromující a téměř 80 výrobců robotů reagovalo. V tomto katalogu najdete autonomní polní a sklízecí roboty vhodné pro polní produkci téměř všech druhů plodin. Od obilovin a salátu po mrkev, pomeranče a citrusové plody, samozřejmě pro ovocné sady a vinice, dokonce i pro arboristiku a lesnictví. Vybrali jsme polní a sklízecí roboty, které si můžete koupit, pronajmout nebo najmout jako službu v roce 2021 a které nejsou založeny na standardních traktorech (dovybavených) samostatným autopilotem. Zahrnuty jsou všechny včasné a úplné aplikace.

Jak si dokážete představit, tento katalog nemůže být kompletní, protože téměř každý měsíc se zavádějí nové zemědělské roboty. Například několik společností se nepoužilo, protože svého robota uvedou na trh teprve letos nebo začátkem příštího roku. Ty budou co nejdříve uvedeny v online dialogu.

Roboti ze šestnácti zemí

Vývoj a výroba polních a sklízecích robotů je jednoznačně globálním obchodem. Katalog obsahuje roboty ze 16 zemí celého světa. Od malých zemí, jako je Belgie, Dánsko a Nizozemsko, až po Austrálii, Kanadu, Čínu, Francii a Spojené státy.

Kde jsou tedy tito výrobci koncentrovaní? Jak byste asi uhodli, většina výrobců pochází z USA, přesněji sedm. Druhé místo je země, od které nebudete čekat, že bude na druhém místě: je to Nizozemsko se šesti výrobci.

Má to co do činění s vlivem Wageningenské univerzity a výzkumu? Pravděpodobně. Ve skutečnosti existoval sedmý nizozemský výrobce, který pravděpodobně vyrobil vůbec prvního komerčně dostupného polního robota, Greenbot, ale jeho výroba byla nedávno ukončena. V katalogu je zahrnuto pět francouzských výrobců robotů.

Většina aktuálně dostupných polních robotů je určena k odplevelení vysoce hodnotných řádkových plodin, jako je salát. - Foto: FarmWise

Žádní roboti od velkých výrobců traktorů

Zajímavé je, že od žádného z velkých výrobců traktorů nejsou zahrnuti ani polní ani sklízecí roboti. Kde se skrývají jejich robotické koncepty a prototypy? Určitě úzkostlivě sledují možné partnery, se kterými budou spolupracovat, nebo si lámou hlavu nad získáním slibných konceptů v budoucnu, protože některé z těchto robotů mají zjevně za cíl v určitém okamžiku nahradit dnešní traktory a stroje.

Pokud se vrátíme o 50 let zpět, viděli jsme mnoho výrobců traktorů po celém světě. Většina z nich byla integrována do traktorových gigantů nebo je získala, zatímco jiní zemřeli tichou smrtí. Bude velmi zajímavé sledovat, jak bude prostředí výrobce robotů vypadat za 50 let.

Francie je pravděpodobně zemí s největším počtem prodaných a provozovaných zemědělských a polních robotů. Podle ZDNet země nedávno překročila hranici 10 000 pro roboty ag. Dojicí roboty a další roboty pro chov zvířat tvoří téměř 99% tohoto počtu, ale existuje také minimálně 100 robotů pro správu plevele a 10 robotů používaných podnikateli ve vinařství.

Dalšími zeměmi nebo regiony s vysokou koncentrací polních robotů jsou Austrálie, Kalifornie, Čína, Německo, Nizozemsko a Skandinávie.

Francie je pravděpodobně zemí s největším počtem prodaných a provozovaných zemědělských a polních robotů. - Foto: Vitibot

Většina se používá k eliminaci plevelů

Pokud jde o činnosti robotů, většina polních robotů v katalogu je určena k eliminaci plevelů v řádkových plodinách. Tuto popularitu ovlivňují různé faktory, jako je udržitelná výroba potravin, vládní a společenský tlak na používání herbicidů a - posílený omezeními v cestování a uzamčením kvůli pandemii Covid-19 - nedostatek (kvalifikované) pracovní síly pro ruční odplevelení při organickém pěstování plodin systémy.

Většina robotů na odstraňování plevele se spoléhá na mechanické odstranění plevele, aby se pokusila úplně eliminovat herbicidy, zatímco jiné pouze plevel postřikují postřikem, aby se snížilo použití herbicidů až o 95%. Existují však také testy prováděné s cíleným elektrickým proudem plevelů a eliminací pomocí laseru, světla a mikrovln.

Zdá se, že vysoce hodnotné plodiny, jako je několik druhů salátu, jahody, (modré) bobule, pomeranče / citrusové plody a vinařské hrozny, představují nejlepší obchodní případ pro roboty plující plevele. Zvláště tam, kde je strmý terén nebezpečný pro řidiče traktorů a terénní pracovníky.

Ačkoli jsou na prodej pouze čtyři sklízecí roboty na otevřeném poli, v příštích několika letech toho bude ještě mnoho. Dva ze čtyř uváděných a komerčně dostupných robotů na sklizeň sbírá jahody, jako je tento, z Harvest CROO. - Foto: Harvest CROO

Pěstování půdy, setí, péče o plodiny a sečení

Existuje také poměrně málo polních robotů, kteří mohou převzít činnosti od traktorů, včetně zpracování půdy, setí, péče o plodiny a sečení. Někdy následují roboty na sklizeň na poli, které produkují jablka, chřest a jahody. Když o tom mluvíme, dva ze čtyř uváděných a komerčně dostupných robotů na sklizeň sbírá jahody. A v blízké budoucnosti uvidíme také sklizňové roboty (a dokonce i sklizené drony) na brokolici, citrusové plody, květák, kiwi, rajčata, okurky, papriky, hlávkový salát, mango, vodní meloun a další. Nejpozoruhodnějším robotem v našem katalogu je jistě autonomní sběrač hornin.

Je to výzva nahradit dovednosti, zkušenosti, péči a rychlost lidských kombajnů, ale roboti jsou postupně schopni převzít sklizeň ovoce, jako jsou jablka, kiwi, mango, vodní melouny a další. - Foto: FFRobotics

Co stojí?

Ceny mobilních polních robotů začínají kolem 10 000 EUR. Zdá se, že velikost odpovídá požadované investici, protože nejmenší roboti jsou také nejlevnější. Základní provozní cena 10 000 EUR se však u provozní verze může rychle zvýšit na 30 000 EUR. Za stejnou částku v dolarech si můžete také koupit plně funkční stroj pro správu bezobslužného sadu pro postřik, sečení, přepravu a sběr dat. Nejlevnější robot v přehledu stojí pouhých 2995 USD, ale nejde o mobilního polního robota.

Zdaleka nejvyšší investice, která je pro největšího polního robota v přehledu, je 700 000 USD (asi 590 000 EUR) pro automatizovanou platformovou jednotku pro setí, rozmetání a postřik plodin. Tato cena však zahrnuje vlastní secí stroj, rozmetač hnojiv a postřikovač.

Cenovým modelem, který pomáhá urychlit přijetí i cenovou dostupnost polních a sklízecích robotů, je koncept „jako služba“. Několik, možná většina výrobců robotů, nabízí takový koncept AaS. Již neprodávají vybavení, ale nabízejí služby, jako jsou pole bez plevelů nebo udržované hektary.

Obecně se zdá, že zemědělství zaostává za jinými průmyslovými odvětvími, jako je stavebnictví a těžba, kde se standardem stal pronájem a platba za použití. Ale protože spotřebitelské produkty a zejména streamovací služby jsou stále více založeny na předplatném nebo platbě za použití, určitě uvidíme, že stále více farmářů kupuje služby bez plevelů a chorob nebo možná dokonce i zdravé plodiny od výrobců robotů a poskytovatelů vstupů.


Kalendář

po út st čt so ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31