Některé složky a diskuze jsou přístupné pouze registrovaným uživatelům. V současnosti registrujeme každého kdo zažádá.
Diskuzi jsme převedli na facebook, tak se těšíme na podměty a příspěvky zajímavých článků nebo videí.

https://www.cultivar.fr/technique/et-pourquoi-ne-pas-deplafonner-le-rendement-du-tournesol?fbclid=IwAR3637_sgiolCKdlFQFwugFhrcZnXaTY-PfcW13v7TMQjHcWQdimdPpH-Gw

V rámci projektu Tournesol 4.0 chce kooperativní skupina Terres du Sud, Agrosolutions a Syngenta oživit plodinu, která příliš zřídka dosahuje svého genetického potenciálu.

Slunečnice, hlavní plodina na jihozápadě, je zvláště zajímavá pro družstevní skupinu Terres du Sud. „Je to pro nás důležitá jarní plodina, pokud jde o povrchovou plochu, ale stále se často provádí extenzivně, aniž by se dosáhlo potenciálu současných odrůd,  uznává Richard Cousseran, manažer trhu se zemědělskými potřebami skupiny Terres du. Jižní. Perrine Hartmann, konzultant společnosti Agrosolutions, dodává: „S různými inovativními postupy je možné dosáhnout 40 nebo dokonce 45 q / ha! "

Inovace jsou ve čtyřech pilířích

„Optimalizovaná“ trasa testovaná v rámci projektu Tournesol 4.0 byla založena na čtyřech pilířích.

První se týká implantace se zásobou startovacího hnojiva co nejblíže semeni , zásobou boru, ochranou insekticidními mikrogranulemi a ochranou proti slimákům pomocí biokontroly.

Druhý pilíř: praxe modulace uvnitř pozemku , zejména hustoty sazenic, jako funkce heterogenity uvnitř pozemku.

Třetí pilíř: zavlažování s ovládáním vodárenské věže kolem kvetení .

A konečně, aby se optimalizovalo hnojení, byly vedle pozemku zřízeny spojené úly s monitorováním produkce medu.

38 q / ha oproti 32 q / ha a 90 eur / ha dodatečné hrubé marže

Na pozemku o rozloze 14 ha tak farmář vedl 7 ha sledováním inovativních postupů souběžně s jeho tradičním hospodařením. Během trvání cyklu slunečnice obdržela 300 mm deště doplněného o 25 mm vodárenskou věž pro inovativní trasu.

Sklizně, které proběhly kolem 15. září, umožnily dosáhnout v průměru 32 q / ha na klasické trase a 38 q / ha u inovativní trasy. Maximální výnosy byly zaznamenány při 60 q / ha. Hrubá marže se tak zlepšuje o více než 90 eur / ha .

Konečný výnos mohl výrazně překročit 40 q / ha bez přítomnosti velmi četných ptáků na konci cyklu (ztráta kolem 15% při sklizni). Je třeba také poznamenat, že tento rok není vhodný k překonávání rekordů ve výkonu, zdůrazňují Perrine Hartmann a Richard Cousseran.


Kalendář

po út st čt so ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31