Některé složky a diskuze jsou přístupné pouze registrovaným uživatelům. V současnosti registrujeme každého kdo zažádá.
Diskuzi jsme převedli na facebook, tak se těšíme na podměty a příspěvky zajímavých článků nebo videí.

https://www.cultivar.fr/sinformer/toutes-les-varietes-ne-sont-pas-adaptees-une-atmosphere-riche-en-co2?fbclid=IwAR2N-aZYxZ2ZwxZhVxvJED8jvFEHiImv4wRF2IoNub7SMvVTvePJdq6VJCw

„Zjistili jsme, že některé odrůdy těžit ze zvýšené Obsah CO 2 ze vzduchu a produkují více , zatímco jiné stagnují,  říká Denise Fabre, ecophysiologist na CIRAD  v tiskové zprávě.  Je to jako kdyby některé rostliny měly škrtidlo, které by jim bránilo skladovat přebytečné jídlo. “ Vědci z CIRAD, kteří studují reakci plodin na zvýšení koncentrace CO 2 vevzduchu po dobu 4 let, připisují tento jev schopnosti rostlin ukládat uhlík.

Více CO 2 v atmosféře by mělo být pro rostliny dobré

Po 800 000 let a do průmyslové revoluce kolísala koncentrace CO 2 v zemské atmosféře mezi 280 a 300 ppm. V roce 2000 tato koncentrace vzrostla na 360 ppm. Nyní se odhaduje na 417 a nejoptimističtější odhady pro rok 2050 ji uvádějí mezi 600 a 700 ppm.

„Rychlé zvýšení atmosférického CO 2 silně ovlivní růst rostlin," říká Denis Fabre. „ Rostlina roste procesem fotosyntézy, který jí umožňuje přeměnit oxid uhličitý na sacharidy. Rostliny mají různé kapacity pro ukládání uhlíku." , schopnost rostliny exportovat cukry do rostoucích orgánů nebo do úložišť, které se zhmotňují například novými kultivátory, tj. vegetativními výhonky na úrovni stonku . Testováním rostlin s různými skladovacími kapacitami jsme zjistili, že čím větší je kapacita „jímky“ rostliny, tím více využívá atmosféry s obsahem CO 2. U ostatních jejich výkon stagnuje. 

Kritéria výběru odrůdy ke kontrole

„Chovatelé se hlavně snažili rostliny zkrátit, upřednostňovat krátké stonky pro usnadnění sklizně,  zdůrazňuje Denis Fabre. Tento výběr však byl tak intenzivní, že produkované odrůdy dokázaly během našich experimentů neschopnost přizpůsobit se vysoké koncentraci CO 2. 

Zkrácením rostlin nebo snížením počtu stonků odrůdový výběr významně snížil skladovací kapacitu uhlíku odrůd. Pokud jsou tyto druhy samozřejmě produktivnější než odrůdy předků, neprospívá jim atmosféra bohatší na CO 2 .

Ve skutečnosti, " to se stává nutností, že atmosférická koncentrace CO 2 je třeba zohlednit při výběru budoucích odrůd, takže tyto jsou schopny využít těchto vysokých koncentracích , zdůrazňuje Delphine Luquet, spoluautor článků. To by mohlo dokonce pomáhat plodinám lépe se vyrovnat s určitými negativními dopady stále častějších změn klimatu. “

Pokud je tento posun důležitý pro jednoleté plodiny, jako je rýže a pšenice, je to ještě důležitější pro trvalé plodiny, které jsou v zásadě založeny na několik desetiletí a které ve skutečnosti budou mít koncentrace CO. 2 vždy důležitější.


Kalendář

po út st čt so ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31