Některé složky a diskuze jsou přístupné pouze registrovaným uživatelům. V současnosti registrujeme každého kdo zažádá.
Diskuzi jsme převedli na facebook, tak se těšíme na podměty a příspěvky zajímavých článků nebo videí.

https://www.idnes.cz/plzen/zpravy/plzen-selsky-statek-u-matousu-bolevec-rekonstrukce-expozice-dosky-strecha.A201215_585695_plzen-zpravy_vb?

Náročná rekonstrukce selského statku U Matoušů v Plzni-Bolevci spěje do finále. Nejkomplikovanější byla obnova doškové střechy. Její historicky věrnou kopii umí totiž zhotovit jediný člověk v Čechách. Dlouhostébelné žito, ze kterého se došky vyrábějí, si vypěstoval sám.

Památkově chráněný selský dvůr U Matoušů v Plzni-Bolevci prošel celkovou rekonstrukcí a v březnu se otevře veřejnosti. Na snímku správce statku Martin Kolovský. (11. 12. 2020) | foto: Martin Polívka, MF DNES

„V současné době dokončujeme stavební část rekonstrukce. Jednotlivé stavby už jsou téměř hotové. Pokračuje restaurování výmalby v obytném stavení a děláme nové podlahy. Ty původní byly napadené dřevomorkou,“ uvedl správce selského dvora Martin Kolovský. 

Vybrat vzor, podle něhož se statek vymaluje, nebylo nic jednoduchého. „Obytné stavení pochází z roku 1809. Normálně se tam žilo, takže od té doby se mnohokrát malovalo. Objevili jsme čtrnáct vrstev. Na základě restaurátorského průzkumu se rozhodlo, která z nich se obnoví. V jedné části domu jsme se přiklonili ke starší výmalbě, která pochází ze druhé poloviny 19. století, tedy z doby vrcholné slávy selských rodů na Plzeňsku. Další část pak získá modernější výzdobu ze začátku 20. století. V obou případech se snažíme o zachování co nejvěrnějšího vzhledu,“ podotýká správce.

Památkově chráněný selský dvůr U Matoušů v Plzni-Bolevci prošel celkovou rekonstrukcí a v březnu se otevře veřejnosti. Na snímku správce statku Martin Kolovský. (11. 12. 2020)
Památkově chráněný selský dvůr U Matoušů v Plzni-Bolevci prošel celkovou rekonstrukcí a v březnu se otevře veřejnosti. Na snímku správce statku Martin Kolovský. (11. 12. 2020)
Památkově chráněný selský dvůr U Matoušů v Plzni-Bolevci prošel celkovou rekonstrukcí a v březnu se otevře veřejnosti. Na snímku správce statku Martin Kolovský. (11. 12. 2020)

Nejkomplikovanější částí rekonstrukce byla podle něho obnova doškové střechy. „Ty byly typické pro statky na Plzeňsku až do šedesátých let dvacátého století. V tomto případě střecha dům kryla až do devadesátých let, pak dožila. Šlo o statek bohatého sedláka, takže střecha byla poměrně velká na poměry běžného venkovského stavení,“ sděluje Kolovský.

Největším problémem byl fakt, že historicky věrnou střechu tohoto typu je v České republice schopen udělat jen František Pavlica z jižní Moravy. 

„Vzhledem k tomu, že je jediný, má spoustu zakázek. Tahle pro něj svým rozsahem byla v podstatě prací na celý rok. Problém byl také v tom, že došky musejí být z dlouhostébelného žita, které se v současnosti už nepěstuje. Pan Pavlica si je proto pěstuje sám. Na Bolevecký statek padla v podstatě kompletně jeho celoroční produkce,“ konstatuje.

Došky bylo třeba nejprve na Moravě vyrobit a pak je převézt do Plzně. V září je pak syn Františka Pavlici spolu s dalšími pracovníky umístil na střechu.

„To byla opravdu asi nejnáročnější část obnovy. Ale povedlo se. Jen samotná došková střecha je velkým unikátem. Podobné byste u nás napočítali na prstech jedné ruky. Na jižní Moravě je jich trochu více, ale většinou jde o stavby umístěné ve skanzenu. Těch, které zůstaly na původním místě, je opravdu minimum. Nevím o tom, že by v kraji byla nějaká taková,“ doplňuje.

Vrcholí také příprava stálých výstav, které v areálu návštěvníci uvidí. „Z restaurování se vrátily dřevěné a kamenné prvky, do sýpky se vyrábí expozice Cesta obilí, šijí se kroje a vše se připravuje pro instalaci expozice na začátku příštího roku, abychom mohli zjara přivítat první návštěvníky,“ dodává Kolovský. 

Celý areál se skládá ze čtyř objektů. V obytném stavení bude umístěna expozice představující kompletní domácnost posledních majitelů statku. Nebude chybět bohatě vybavená světnice, ložnice nebo kuchyně. Na zájemce čeká klasický prohlídkový okruh s průvodcem, který ukáže život na selském stavení. Bývalé stáje poskytnou prostor tematickým výstavám a zázemí pro různé akce. 

Expozice Cesta obilí pak bude umístěna v prostorech sýpky a návštěvníkům představí činnosti od setí, sklízení až po zpracování zrna i slámy.


Kalendář

po út st čt so ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31