Některé složky a diskuze jsou přístupné pouze registrovaným uživatelům. V současnosti registrujeme každého kdo zažádá.
Diskuzi jsme převedli na facebook, tak se těšíme na podměty a příspěvky zajímavých článků nebo videí.

https://www.topagrar.com/energie/news/rapsoelkraftstoff-fuer-einspritzsysteme-moderner-landmaschinen-geeignet-12439344.html?utm_campaign=start&utm_source=topagrar&utm_medium=referral&fbclid=IwAR2JlWQ_-RPnX3-QymZ3VEMF6beTs1tP-uqye-lcUIIvzxCIZmpIWlFezPU

Pokud má řepkový olej správnou teplotu, v moderních naftových motorech v zemědělských strojích nejsou téměř žádné usazeniny. Ukázaly to rozsáhlé praktické testy.

Z technického hlediska je řepkové palivo vhodné pro použití v moderních zemědělských strojích. Usazeniny ve vstřikovacím systému typickém pro spalovací motory lze minimalizovat při provozu řepkového oleje správným řízením teploty paliva a přidáním vhodných přísad.

To je výsledek výzkumného projektu, který testoval kompatibilitu komponent nesoucích palivo s palivem z rostlinného oleje s cílem zajistit provozní bezpečnost a dlouhou životnost dieselových motorů pro traktory a jiné zemědělské stroje.

Studii provedli OWI Science for Fuels gGmbH, Technologické a propagační centrum (TFZ) v kompetenčním centru pro obnovitelné suroviny, regineering GmbH, ERC Additiv GmbH a TEC4FUELS GmbH. Partnery projektu byla Unie pro podporu rostlinných olejů a bílkovin (UFOP), výrobce motorů Deutz a zemědělská strojírenská společnost John Deere.

Podle UFOP výzkumní partneři zkoumali zejména tvorbu a zamezení usazenin ve vstřikovačích motorů traktorů a na nich při provozu s palivem řepkového oleje podle DIN 51605. Výzkumy byly prováděny na idealizovaných zkušebních zařízeních, zkušebních stolicích traktorů a motorů a v praxi.

Podle UFOP byli vědci schopni specificky generovat usazeniny na a ve vstřikovačích při použití řepkového oleje, což prokazatelně vede k funkčním poruchám, které mohou mít za následek ztrátu výkonu nebo zvýšené emise výfukových plynů při provozu motoru.

Další zkoušky na zkušebním stavu, aby se zabránilo usazeninám, ukázaly, že použití vhodného aditiva do paliva účinně předchází nebo zpomaluje tvorbu usazenin a odstraňuje stávající usazeniny.

Tyto výsledky použití přísad ve zkušebním stavu bez motoru byly v zásadě potvrzeny studiemi na traktorech vhodných pro rostlinný olej v praxi a na zkušebním stavu motoru. Kromě toho bylo zjištěno, že usazeniny na vstřikovacích tryskách lze pomocí vhodných opatření k chlazení paliva omezit na minimum.


Kalendář

po út st čt so ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31