Některé složky a diskuze jsou přístupné pouze registrovaným uživatelům. V současnosti registrujeme každého kdo zažádá.
Diskuzi jsme převedli na facebook, tak se těšíme na podměty a příspěvky zajímavých článků nebo videí.

https://www.cultivar.fr/technique/la-mecanique-prend-place-dans-le-desherbage-de-la-pomme-de-terre?fbclid=IwAR0r2VZkkkQImX506XYAhuqzRtlpQEgQP_TGUpzi7AGfS9uIgUDvEfcglnc

Společnost Arvalis provedla pokusy o kontrolu plevele na bramborách, aby porovnala otevřené programy kontroly plevele se smíšenou kontrolou plevele (bodové ošetření následované jedním nebo více mechanickými plevely).

Během webináře pořádaného 24. listopadu 2020 představil institut možnosti využití hřebenu kromě kontroly chemických plevelů. Jeho účinnost velmi závisí na počtu provedených pasáží, půdních podmínkách a stavu vývoje flóry.

V závislosti na situaci bylo možné provést jeden nebo dva průchody hřebenu disku. V lokalitě Somme umožňovalo suché povětrnostní podmínky příznivé pro průchod hřebenem, které umožnily kontrolovat plevel až do sklizně. V Boigneville po bouřce kůra na kopci zpozdila zásahy. V této situaci nemohl být proveden průchod radličních bran typu Treffler, původně stanovených v protokolu,. Byl proveden pouze pozdní průchod hřebenem (17. června) na rozvinutějších plevelech v blokádě.

30 až 50 EUR / ha dodatečné náklady na formovač postele

Dobrým řešením ke snížení množství herbicidů na hektar jsou smíšené programy. Lokalizované ošetření představuje 27% povrchu pahorku , a proto je navíc nutné zasáhnout na straně mechanickým nástrojem. Ve zkouškách prováděných zemědělskou komorou v Pas-de-Calais se odhadované náklady na průjezd hřebenem pohybují mezi 120 a 150 eur / ha, což se liší v závislosti na uvažovaném materiálu. To představuje dodatečné náklady na odplevelovací stanici ve výši přibližně 30 až 50 eur / ha ve srovnání s plně chemickým odplevelením, což je podle společnosti Arvalis dodnes bezpečnou sázkou.


Kontrola plevele zůstává hlavním problémem producentů brambor.  Dobrá znalost flóry a její úrovně zamoření je nezbytná pro zásah ve správný čas a efektivně.


Kalendář

po út st čt so ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30