Některé složky a diskuze jsou přístupné pouze registrovaným uživatelům. V současnosti registrujeme každého kdo zažádá.
Diskuzi jsme převedli na facebook, tak se těšíme na podměty a příspěvky zajímavých článků nebo videí.

https://www.cultivar.fr/technique/colza-combiner-les-leviers-pour-lutter-contre-les-insectes?fbclid=IwAR2gXp1x7lR927qeWuTnpq7npoQpar5D_QAi6cghYNGju8C3umiXdC5iYxc

V půdě jedenáct měsíců roku je řepka významným zdrojem pylu na jaře a je navštěvována mnoha druhy hmyzu, z nichž některé jsou škůdci: řepkový stonek, brouci, křemík, žluť či mšice. „ Řepkový stonek ( Ceutorhynchus napi) je považován za jeden z nejškodlivějších kvůli jeho časté přítomnosti a závažnosti poškození, které způsobí. Hmyz, největší škůdce řepky (3-4 mm), jasanově šedé barvy, s černými nohami, lze pozorovat od prvního zahřátí a měl by být sledován až do fáze samostatného zárodku. Snáší vajíčka do stonku rostoucí řepky, což způsobuje dezorganizaci tkání. Stravu rostliny pak lze narušit,  naznačuje Céline Robert, která má na starosti studium škůdců plodin a pomocné fauny v Terres Inovia. Meligeth, 2 mm brouk, který je téměř rozeznatelný podle svého lesklého černého těla s modrými odlesky, poškozuje květ pupeny krmením pylem. Velikost pupenu v okamžiku, kdy se modřín dostane ke krmení, je rozhodující pro vývoj tohoto pupenu: pod průměrem 2–3 mm se potratí, a proto nedává žádnou květinu ani siliku,  upřesňuje Laurent Ruck, národní manažer hodnocení insekticidů a biokontroly škůdců v Terres Inovia. Pokud jde o midge, hmyz středního škůdce, využívá výhod již přítomných otvorů v silikálech (vytvořených silikátovým nosákem) pro kladení vajíček. tomuto komáři se daří v podu to praskne.

„ Omezení ztrát souvisejících s hlavními škůdci je možné omezením zamoření insekticidem (za podmínky sledování vzhledu hmyzu, dodržování mezních hodnot a výběru správných produktů), a to při podpoře přirozené regulace , říká Laurent. Ruck. Musíme také usilovat o podporu kompenzačních schopností plodiny: čím je řepka energičtější, tím více je schopna kompenzovat útoky a odolávat škodám způsobeným hmyzem. Je rovněž nutné omezit přítomnost škůdců v jejich škodlivé formě během citlivé období kultury (vyhýbání se), například spojením časně kvetoucí odrůdy s odrůdou, která má být chráněna, aby se omezil útok brouků. 

Získejte robustní řepku

Lze mobilizovat několik pák proti proudu, aby se snížilo riziko napadení škůdci během kampaně. Jedna ze strategií spočívá v péči o provozovnu s cílem získat na podzim silnou řepku. „ Agronomické páky se liší podle prostředí. Cíle, kterého je třeba dosáhnout, je však pro všechny stejný: cíl pro 4 listy do 20. - 25. září, 25 g / rostlinu na začátku října (tj. rostliny / m² nebo 1 kg na 40 rostlin / m²) a nepřetržitý růst po celý podzim, vysvětluje Céline Robert. Musíte se také pokusit získat dobře vyvinutý kořenový systém (cílem je v zimním vstupu dosáhnout pivot na 15 cm) , 40-45 g / rostlina v zimním období (tj. 1,2 až 1,5 kg / m² pro 30 rostlin / m 2) a také intenzivní zotavení. “ K dosažení tohoto cíle lze aktivovat různé páky: datum setí blízké deštivé epizodě, dobře připravené seťové lůžko, přizpůsobená strategie hnojení NP a spojení s mrazem luštěnin.

Další strategie: chytit včelího medu s časně kvetoucí odrůdou. „Principem je použití odrůdy, která je vyšší a dříve kvetoucí, k přilákání a zachycení hmyzu žlutou barvou květů a snadno dostupným pylem, kterým se živí brouk.  Rostlina pasti je tedy přednostně přitahuje. Voštiny na květinách, které umožňují uchovat méně pokročilé a citlivější pupeny různých druhů.

Insekticidy: odolnost, kterou je třeba zohlednit

Několik druhů škůdců řepky vykazuje odolnost vůči insekticidům. V letech 1997 až 2015 byla zjištěna rezistence zelených mšic, brouků, terminálních pupenů a zimních blech brouků na pyrethroidy a odolnost zelených mšic proti pirimikarbu. U těchto škůdců může rezistence vést ke ztrátě účinnosti v poli. Nověji, v letech 2015 a 2019, byly u některých populací řepkového kmene, silikátu a kmene kapusty detekovány mutace, které by mohly propůjčit rezistenci vůči pyrethroidům. U těchto druhů dosud nebyla hlášena žádná ztráta účinnosti v terénu. "Insekticidní roztoky se stávají vzácnými a tyto rezistence by měly být brány v úvahu při výběru nejvhodnějšího insekticidu pro každý cílový druh. “ , Uvádí Laurent Ruck. Test provedený v roce 2019 na řepkovém kmeni řepky ukázal dobrou účinnost pyrethroidů (v „ine“) (například Decis Protech, založený na deltamethrinu) a etofenproxu (Trebon 30 Ec) Účinnost tau-fluvalinátu je na druhé straně nedostatečná u kmenových nosatců. v jiném pokusu s tau-fluvalinátem (Mavrik Smart / Flo) prokázal svůj účinek na meligeths, stejně jako etofenprox. Účinnost pyrethroidů v „ine“ byla na meligeths nedostatečná kvůli rezistenci detoxikací.

„Steward®, jehož účinná látka, indoxakarb, je alternativou konkrétních pyrethroidů, tau-fluvalinátu a etofenproxu, se má používat také proti broukům. V přítomnosti stonkového nosatce a citronové trávy se uchýlíme k etofenproxu , označuje Laurenta Rucka. V přítomnosti květů bude nutné použít pyrethroidy, které těží ze zmínky „kvetoucí včela“, k boji proti nosatci silikovi . 

Účinnost pomocných rostlinných produktů

Pomocné plodiny jsou důležitými spojenci v boji proti škůdcům jarní řepky. Několik skupin přirozených nepřátel vykazuje rozhodující účinnost za příznivých podmínek: to je případ parazitických blanokřídlých na mšicích, bleších broucích, mouchách zelených, nosatcích a medovištích, beruškách a hoverfly na mšicích nebo dokonce karabinách a staphylinech na mouchách. Určité pomocné látky, jako jsou parazitické hlístice, bakterie a viry, jsou také aktivní proti škůdcům, jako je brouk, weevil a brouk. Ve prospěch pomocných pracovníků je vhodné respektovat mezní hodnoty a zdůvodnit ošetření insekticidy, ne ošetřovat během dne, chránit útočiště (okraje polí,

„Boj proti řepkovému hmyzu bude účinný pouze tehdy, když se spojí různé dostupné páky: agronomické páky (optimální implantace, hnojení, odrůdové směsi nebo směsi druhů), další používání insekticidů při respektování rozhodovacího pravidla, jakož i zachování pomocné fauny ,  uzavírá Céline Robert.


Kalendář

po út st čt so ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30