Některé složky a diskuze jsou přístupné pouze registrovaným uživatelům. V současnosti registrujeme každého kdo zažádá.
Diskuzi jsme převedli na facebook, tak se těšíme na podměty a příspěvky zajímavých článků nebo videí.

https://ooe.lko.at/glyphosateinsatz-im-fr%C3%BChjahr-ja-oder-nein+2500+3366710?fbclid=IwAR2bXTY8rAfK70A7DvS1qRMU2XGKwYEE1V7ksRzMuBFqkW9oceQxjRFVhg0

Pro mnoho praktikujících se tato obtížná otázka každý rok objevuje znovu. Tato otázka hraje zvláštní roli, zejména při provádění kultivačních technik, které jsou šetrné k půdě (např. Mulčování a přímý setí nebo stripping) u plodin s rizikem eroze, zejména na svazích. Rozhodující je, jak se meziplodiny vyvíjely za poslední rok a jaké bylo počasí v zimních měsících.


Přímé setí cukrové řepy na matné zelené ploše k ochraně před erozí půdy aplikací glyfosátu. © BWSB / Wallner

Glyfosát - o kolik déle?

V Rakousku bylo v roce 2019 uvedeno na trh celkem 252 t glyfosátu. V roce 2018 to bylo 242 ta v předchozím roce 329 t. Množství jasně klesá. O domě a zahradě nejsou k dispozici žádné informace. Schválení léčivých přípravků pro glyfosát v EU je platné do 15. prosince 2022. Držitelé rozhodnutí o registraci již o prodloužení požádali.

Německo nedávno rozhodlo, že zemědělci již od roku 2024 nebudou moci používat produkty obsahující glyfosát. Tam by již nemělo být povoleno používání v zahradách určených k bydlení a přidělování, jakož i na plochách používaných širokou veřejností (např. V parcích nebo na sportovních hřištích). Jeho používání v zemědělství bude do konce roku 2023 přísně omezeno a zcela zakázáno. V chráněných oblastech jsou rovněž zakázány další přípravky na ochranu rostlin. Můžeme být nadšení, když uvidíme, jak rozhodnutí Německa ovlivní Rakousko v následujících měsících.

Kvalitativní pěstování meziplodin se stává nutností!

Aby bylo možné se na jaře obejít bez totálního herbicidu, je základním požadavkem vytvoření vysoce kvalitní směsi krycích plodin. Zelené střechy, které se po sklizni rychle pěstují v druhově bohatých směsích s dostatečným množstvím osiva a dobrou technologií setí, rychle pokrývají a potlačují tak vznikající plevel od začátku do konce. Mulčovací vrstva na jaře (v ideálním případě minimálně 30% pokrytí půdy) chrání před erozí půdy. Proto je třeba v budoucnu věnovat zvláštní pozornost pěstování meziplodin v souvislosti s různými systémy střídání plodin.

Plevel se může plně vyvinout v případě mezerových meziplodin, ale plevele nemají u hustých meziplodin žádnou šanci. © BWSB / Wallner

Dodržujte předpisy ÖPUL!

Není možné používat přípravky na ochranu rostlin od doby, kdy je ekologizace položena, do konce doby ekologizace. Období zákazu začíná výsevem zeleně a trvá do konce příslušné varianty varianty. Do té doby nelze používat žádné registrované pesticidy (včetně například pelet slimáků).

K používání pesticidů k odstraňování meziplodin nesmí dojít po období ekologizace. Ekologizaci lze odstranit pouze mechanickými metodami.

Platí „mechanická“ eliminace:
  • Po období ekologizace se následná plodina seje přímým nebo mulčovacím setím nebo výsevem metodou strip-till.
  • Po předepsané době ekologizace se používá zařízení pro obdělávání půdy, jako je pluh, kultivátor, rotační brány, diskové brány, rotační brány, fréza, podrývák nebo nožový válec.
  • Po polevě nebo po předepsané době ekologizace se ekologizace rozseká blízko země nebo se jinak rozdrtí nebo seče.
  • Zmrazené zelené rostliny jsou stočeny dolů. Počáteční válcování v zimě však lze také považovat za opatření údržby a nemusí to být mechanické odstraňování.
  • Ekologické rostliny zcela zmrzly a rozpadly se.
Za „mechanické“ odstraňování se nepovažuje:
  • Péče o zeleň
  • Na podzim zkraťte vegetaci, abyste snížili hmotnost
Jakmile jsou meziplodiny „mechanicky“ odstraněny přípustnými metodami, lze použít přípravky na ochranu rostlin. Kvůli extrémně nízkým teplotám posledních několika dnů mají meziplodiny v mnoha případech - v závislosti na sněhové pokrývce - téměř v tomto případě je možné v boji proti např. dobrovolnému zrnu nebo plevelům použít glyfosát po skončení doby ekologizace. V každém případě by použití produktů obsahujících glyfosát mělo být omezeno na minimum.

Krycí plodina, úplně zmrazená a rozbitá. © BWSB / Wallner

Používá se glyfosát - co je třeba vzít v úvahu?

V zásadě by se glyfosát měl používat pouze tehdy, když je to nezbytně nutné. Mnoho testů ukázalo, že v kukuřici není v mnoha případech vyžadován žádný glyfosát. Kukuřičné herbicidy dostupné na trhu umožňují převážně kukuřičné plodiny bez plevele. Glyfosát může být nezbytný pro cukrovou řepu, zejména pro mulčování a přímý setí, zejména pro optimální ochranu půdy na svazích.

Pokud je po pečlivém zvážení nebo po posouzení krycí plodiny nutné použití glyfosátu, je třeba dodržet následující:
  • Produkt s obsahem 2 až 3 l / ha glyfosátu (Clinic Free atd.) + 0,1 l / ha Silwet Top nebo 0,15 l / 100 l Kantor zvyšuje účinnost (doporučení: při postřikové kapalině 200 l / ha).
  • Roundup Powerflex s 2,4 l / ha má při použití výhody, možné i na orosených plodinách, kratší dobu absorpce před deštěm.
  • Účinek se při nízkých teplotách zpomaluje, použijte až dva dny před setím, dodržujte schvalovací předpisy!
  • Některé produkty (např. Roundup Powerflex, Clinic Free) jsou také schváleny až pět dní po setí, například v cukrové řepě a kukuřici.
DŮLEŽITÉ: Neupravujte okraje pole a oblasti, které se nepoužívají pro zemědělství, např. Silnice a cesty! Všimněte si síly větru! Vyvarujte se úletu do sousedních oblastí a povrchových vod. Kromě toho byste neměli čekat příliš dlouho na zpracování ošetřených oblastí. Oblasti ošetřené glyfosátem ovlivňují vzhled krajiny a mohou vést k negativním diskusím.

Před zpracováním nečekejte příliš dlouho - v žádném případě se nedotýkejte sousedních povrchů! © BWSB / Wallner

Závěr

Faktem je, že glyfosát může být v současné době základní složkou půdy a erozi šetrného a udržitelného hospodaření s půdou pro speciální plodiny (např. Okopaniny, jako je cukrová řepa). Cílem musí být dosažení optimální mulčovací vrstvy (minimálně 30% půdního pokryvu) pro plodiny náchylné k erozi na jaře, aby byla chráněna před erozí půdy a chráněny naše povrchové vody. Pokud jde o vodní bilanci půdy, měla by být zaměřena také vysoká vrstva mulče, která poskytuje ochranu proti odpařování půdy za velmi teplých povětrnostních podmínek.

Faktem však je, že glyfosát má datum exspirace, ať se nám to líbí nebo ne. Každý odborník by na to měl nyní reagovat - čím dříve, tím lépe - a například sbírat zkušenosti s malými experimenty „na čas poté“.

Jedním z klíčů k úspěchu bude každopádně další optimalizace pěstování meziplodin. Rovněž budou nezbytné rozmanité systémy střídání plodin, které jsou optimálně přizpůsobeny farmě.

Kalendář

po út st čt so ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30