Některé složky a diskuze jsou přístupné pouze registrovaným uživatelům. V současnosti registrujeme každého kdo zažádá.
Diskuzi jsme převedli na facebook, tak se těšíme na podměty a příspěvky zajímavých článků nebo videí.

https://ooe.lko.at/treffsicher-bei-der-minerald%C3%BCngerausbringung+2500+3372466?fbclid=IwAR3V3RejGfq84eTddCqGzauOV_R3MCs0wPh9iahAtVoREVYBuxh0dGnKnZ0

Úkolem hnojení je přivést živiny na správné místo ve správném množství ve správný čas. U každého opatření k hnojení je nejen nutné dodržovat potřebné vzdálenosti od povrchových vod, aby se chránily vstupy živin (dusík, fosfor), ale také zajistit, aby sousední oblasti, zahradní zahrady nebo ulice, cesty apod. poškozený nebo „oplodněný“.

Rovnoměrné rozložení hnojiv - MUSÍTE

Často je dost obtížné rovnoměrně rozložit hnojivo po ploše. Pomáhá zde sofistikovaná technologie - samotná moderní technologie však není zárukou rovnoměrného rozložení hnojiva. Na kvalitu distribuce hnojiva mají rozhodující vliv následující faktory:
  • Kvalita a fyzikální vlastnosti minerálních hnojiv
Tuhá minerální hnojiva jsou sypké sypké materiály. Různé druhy hnojiv se velmi liší z hlediska jejich fyzikálních vlastností. Například tvar zrna se liší v závislosti na původu (těžba nebo průmyslová výroba), chemické složení ovlivňuje hustotu a výrobní proces ovlivňuje velikost zrna. I stejné odrůdy vykazují velké rozdíly v závislosti na výrobci. Dále mají následující fyzikální vlastnosti materiálu vliv na dávkování a boční rozložení a ovlivňují chování toku a letové vlastnosti.
  • Rozsah velikosti zrna
  • Tvar zrna
  • Povrch zrna - třecí chování
  • Skutečná hustota (měrná hmotnost zrna)
  • Sypná hustota
  • Síla zrna
  • Absorpční kapacita hnojiva během skladování

Problém s boční distribucí - je třeba jednat. © BWSB / Wallner

Praktické tipy:

  • Při rozmetání s velkými pracovními záběry hrubozrnná hnojiva s vysokou specifikací. Hmotnost, která se má použít.
  • Smí se používat pouze bezprašná hnojiva nebo výrobky s nízkým obsahem prachu.
  • Zrno by mělo být dostatečně tvrdé, aby se zabránilo rozbití zrna při akceleraci na čočce.

Kvalita hnojiva musí být správná!

  • Homogenní zboží
  • Podíl prachu by měl být co nejnižší
  • Tvrdé a suché zrno (jakmile hnojivo absorbuje vlhkost, zrna měknou a mají tendenci se rozmazávat. U zvlhčených produktů se výsledkem změní dávkování a rozmetací vzor)
  • Distribuce velikosti zrna vyvážená, žádná rovnoměrná velikost zrna
  • Správné skladování hnojiva - hrudky v rozmetaném materiálu, které se vytvořily skladovacím tlakem, se snadno rozpadnou a nepředstavují negativní vlastnost kvality. Buďte však opatrní u kusů, které jsou způsobeny absorpcí vlhkosti a jsou velmi tvrdé!

Co jiného ovlivňuje vzor šíření

V praxi může mít na výsledek rozmetání významný vliv příčný vítr, nerovnoměrné vzdálenosti kolejových řádků, nerovný terén, svahy atd. Nastavení rozmetadla hnojiv má zásadní vliv. Nejběžnější závady se týkají nastavení rozmetače a opotřebení. Správné nastavení rozmetadla začíná, když je rozmetadlo připevněno k traktoru na rovném povrchu. Dolní ramena stejné délky a stejného vnitřního tlaku v zadních pneumatikách jsou předpokladem pro správné vodorovné vyrovnání rozmetače. Sklon rozmetače ve směru jízdy musí být nastaven pomocí horního ramene traktoru podle rozmetací tabulky. U každého nového rozmetače je přiložena rozmetací tabulka. Hodnoty nastavení pro aplikační dávky a pracovní šířky jsou přiřazeny různým typům hnojiva v tabulce.

Tyto hodnoty nastavení jsou směrné hodnoty, protože fyzikální vlastnosti typů hnojiv se mohou časem měnit - zejména vlivem vlhkosti a teploty. V tabulce rozmetání také nejsou uvedeny všechny druhy hnojiv. Pomocí kalibračního testu a testovacích misek v terénu lze přesně určit přesné hodnoty nastavení a kvalitu bočního rozložení.

Použití testovacích zásobníků v terénu poskytuje informace o bočním rozložení. © BWSB / Wallner

Závěr

„Je to všechno velmi komplikované!" Kdysi řekl významný rakouský politik. To je přesně případ optimálního nastavení různých rozmetadel minerálních hnojiv, zejména pro různé typy hnojiv. Je nicméně důležité najít optimální nastavení pro všechna hnojení. opatření a udržovat dostatečný odstup Můžete také získat komplexní radu od výrobce. Minerální hnojiva stojí peníze a mohou mít negativní dopad na vodní útvary. Vedou také diskuse, pokud skončí na špatném místě, například v sousedě Zahradní živiny prospívají pouze našim pěstovaným rostlinám. Boční rozložení na poli lze snadno ovládat sadami podnosu.

Kalendář

po út st čt so ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30