Některé složky a diskuze jsou přístupné pouze registrovaným uživatelům. V současnosti registrujeme každého kdo zažádá.
Diskuzi jsme převedli na facebook, tak se těšíme na podměty a příspěvky zajímavých článků nebo videí.

https://www.topagrar.com/technik/news/digitalisierung-ueberzogener-hype-und-echte-chance-fuer-die-landwirtschaft-12502056.html?utm_campaign=start&utm_source=topagrar&utm_medium=referral&fbclid=IwAR3iZieztXPlZHIFu2b-C3dpDHz2FazrX_9JJxJcu8Qptbof-3GT2mj7xN4

Mluvili jsme s Michaelem Horschem u příležitosti „Digitalizovaného zemědělství - co je možné?“

Zemědělství 4.0 je přesvědčivé, pouze pokud nabízí uživatelsky přívětivá, praktická a na prospěch zaměřená řešení. A funguje to pouze v případě, že je všude dostupný rychlý internet. Jak daleko jsme na této cestě? Jak intenzivně se digitální potenciál již dnes využívá? Co se musí stát, aby co nejvíce zemědělců mohlo využívat výhod digitalizace? Jaké budoucí trendy jsou v dohledu, co má toto odvětví v plánu? A co ochrana údajů? Chceme o tom 16. března diskutovat s politiky, vědci, zástupci podniků a zemědělskou profesí na „Zemědělství v dialogu“. Mluvili jsme předem s Michaelem Horschem, výkonným ředitelem a partnerem společnosti Horsch Maschinen GmbH.

Pane Horsche, vnímáte současnou diskusi o digitalizaci kriticky - proč?

Horsch: Myslím, že na některých místech je humbuk prostě přehnaný. Nejprve musíte zjistit, co znamená „digitalizace“? To znamená více než automatické řízení a přepínání sekcí. Jde o shromažďování a inteligentní zpracování dat. Jsme stále daleko od místa, kde chceme být. Mnoho z toho, co je chváleno v nebi, zatím nefunguje, nebo alespoň nefunguje správně. Jde o to: Digitální řešení získají přijetí, pouze pokud se promítnou do čistého zisku společnosti - tj. Budou mít měřitelný praktický přínos. U některých přístupů si musím položit otázku: „Co tam vlastně děláme?“

Na internetu se objevují obrázky konceptu bez řidiče od společnosti Horsch. Je to budoucnost?

Horsch: To je pravda - v současné době pracujeme na různých koncepcích v tomto směru a máme docela vzrušující vývoj, z nichž některé jsou již testovány. V této souvislosti se mi líbí věta: Musíte se odvážit myslet na nemožné - vždy bychom měli nechat prostor pro šílené nápady. Protože někdy je něco, co se ukáže jako úspěch.

Věříme, že stroje budou mít v budoucnu ještě více senzorů, aby zlepšily kvalitu práce a ulehčily řidiči - např. Pro lepší měření pracovní hloubky nebo vlhkosti v seťovém lůžku a optimalizaci umístění. Ale praktická implementace je něco jiného než snadného - jakmile jste ve skutečnosti v terénu, komplikuje se to.

Přesto: v určitém okamžiku tento vývoj povede ke strojům bez ovladače. Řidič pak dělá to, co je pro společnost nejpřínosnější: „honí“ stroj a kontroluje, jaký je skutečně výsledek práce. A to zůstává důležité, protože digitalizace nikdy nebude schopna nahradit zemědělský vkus a bohatství.

Co potřebuje digitalizace, aby se prosadila v zemědělství?

Horsch: Když dělám něco takového, vždy se dívám na sebe. Už nechci být bez nějakého vývoje, jako je můj smartphone. Proč je to tak? Protože to usnadňuje život. Když vybavíme stroje digitálními řešeními, farmář musí být schopen vidět, co z toho má, a musí to být snadné. Když začne být někdo otravný, když má někomu zavolat, když musí nastavit něco komplikovaného, ​​položí si zemědělec otázku: O co jde?

A: digitalizace také nabízí zemědělství příležitost znovu získat ztracenou důvěru spotřebitelů. Může to být klíč k větší transparentnosti. Propojení zemědělci mohou poskytnout podložené informace o tom, kolik hnojiv a pesticidů použili a jak jsou jejich produkty bez reziduí. Mohou dokázat, že pravidla dodržovali. V tom vidím spíše příležitost než riziko.


Kalendář

po út st čt so ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31