Některé složky a diskuze jsou přístupné pouze registrovaným uživatelům. V současnosti registrujeme každého kdo zažádá.
Diskuzi jsme převedli na facebook, tak se těšíme na podměty a příspěvky zajímavých článků nebo videí.

https://www.topagrar.com/markt/news/weniger-eu-zucker-erwartet-11550549.html?utm_source=Maileon&utm_medium=email&utm_campaign=2019-06-03+top+agrar+am+Montag&utm_content=https%3A%2F%2Fwww.topagrar.com%2Fmarkt%2Fnews%2Fweniger-eu-zucker-erwartet-11550549.html%2F
&fbclid=IwAR3UP6PfV6111iialoJX1pN6ZLK35X-OFAUthInNvPjoG1MjVj67sXK-WM0

V EU má hospodářská sezóna 2019/20, která začíná v říjnu, i přes rozšíření výroby opět podprůměrný přísun cukru.

Ministerstvo zemědělství USA (USDA) v současné době očekává produkci 19,43 milionů tun cukru; to by bylo o 1,25 milionu t, tj. o 6,9% více než v běžném hospodářském roce. Experti z Washingtonu zdůvodnili své optimistické hodnocení návratem k průměrným výnosům, po loňské sušině malé řepy.

V důsledku větší nabídky se očekává, že vývoz cukru v EU vzroste o 400 000 tun nebo 20% na 2,40 milionu tun. Přesto by Unie ve světovém žebříčku vývozců nadále zaujímala pouze páté místo; v sezóně 2017/18 skončila na třetím místě. Mezitím se podle USDA očekává, že se dovoz cukru ve Společenství stabilizuje na úrovni 1,50 milionu tun v předchozím roce. Na druhou stranu je pravděpodobné, že spotřeba bude asi 50 000 t pod úrovní předchozího roku, pravděpodobně na 18,50 milionu tun. Toto mínus je odůvodněno rostoucí preferencí spotřebitelů pro méně sladkou stravu. Výrobci potravin odpověděli úpravou svých seznamů přísad.

Pointa je, že se očekává, že zásoby cukru v EU-28 se v průběhu příští sezóny meziročně zvýší o 25 000 tun, tj. O 2,4%, na 2,4% na asi 1,07 milionu tun. Pokud mají odborníci pravdu ve svých předpovědích, stačilo by toto množství přibližně na 19 dní, stejně jako v běžném roce, na základě očekávané poptávky včetně vývozu. Průměr za posledních pět let je výrazně vyšší, konkrétně za 37 dní.

Přebytek pravděpodobně menší

Také na globálním trhu s cukrem je pro nadcházející sezónu celkově vyšší produkce; nabídka by měla být průměrná. Například pro marketingovou kampaň 2019/20 očekává USDA celosvětovou produkci odstředivého cukru ke zvýšení o 1,81 milionu tun, tj. O 1,0%, na surovou hodnotu o 180,73 milionu tun. To by překročilo očekávanou spotřebu o 4,29 milionu tun. V současné sezóně bude přebytek pravděpodobně ještě vyšší o 690 000 tun.

USDA navzdory obnovenému přebytku očekává USDA v nadcházející sezóně výrazný pokles zásob cukru. Předpokládá se, že celková úroveň globálního skladování klesne o 3,07 milionu tun nebo o 6% na 47,84 milionů tun. Podle konečné úrovně zásob by podle prognózy amerického zemědělství mohlo být globální prognóza poptávky po cukru na rok 2019/20 splněna po dobu přibližně 99 dnů; to by bylo o osm dní méně než odhad pro aktuální období. Pětiletý průměr je 102 dní.

Výroba etanolu je stále přínosnější

Ministerstvo zemědělství USA také předpovídá růst objemu cukru v Brazílii 2019/20, který by měl být mnohem silnější než EU na 2,5 milionu tun, tj. 8,5%, na 32 milionech tun. Toto optimistické očekávání je odůvodněno pro největšího producenta na světě s posledním příznivým počasím pro kultury cukrové třtiny. Odborníci odhadují, že asi 38% plodiny v jihoamerické zemi bude pravděpodobně zpracováno na cukr. Rekordní minimum pro aktuální sezónu je těsně pod. Většina plodiny by se však nadále zpracovávala na ethanol.

Také pro Čínu, číslo pět největších světových producentů cukru, USDA předpovídá zvýšení výroby v nadcházející sezóně, ze 100 000 t na 10,7 milionu t. Tento čtvrtý po sobě jdoucí nárůst je způsoben rozšířením oblasti řepy v Lidové republice. Pro svou vlastní zemi předpovídají američtí odborníci v roce 2019/20 produkci cukru ve výši 8,27 milionu tun, což by odpovídalo nárůstu o 150 000 tun v porovnání s předchozím rokem. Na druhé straně se očekává, že se sníží zejména výroba cukru v Indii, u níž ministerstvo Washingtonu očekává pokles o 2,5 milionu tun, resp. 8,4% na 30,31 milionu tun v důsledku pravděpodobně nižších výnosů. Indie je druhým největším producentem cukru na světě. Také v Thajsku a Pákistánu se očekává sklizeň.

Ceny cukru se vyvíjejí slabší

Navzdory poněkud kratší situaci v zásobování v nadcházející sezóně ve srovnání s předchozím rokem, světové ceny cukru stále klesají. Například 11. listopadu 2019, v úterý ráno (28. května), se přední zelený cukr číslo 11, splatný v červenci 2019, obchodoval v 14:45 místního času v New Yorku za 11,76 cts / lb (232 EUR / t); To znamenalo - ve srovnání s maximem 13,60 cts / lb (268 Euro / t) označeným ve druhé polovině února - snížení o téměř 14%. Zároveň se datum března 2020 snížilo o téměř 10% na 13,21 cts / lb (260 EUR / t).

Trend futures na bílý cukr se pohyboval stejným směrem: datum srpna 2019 pro tento produkt na londýnské burze bylo v úterý minulého týdne kolem 32,50 USD / t (291 EUR / t) přibližně v 14:00 hodin; to znamenalo pokles o téměř 12% ve srovnání s maximem v polovině ledna. U březnové smlouvy v roce 2020 se akciový trh snížil téměř o 10% na 349,60 USD / t (312 EUR / t) ze svého maxima za rok, který dosáhl ve druhé polovině února. EES


Kalendář

po út st čt so ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31