Některé složky a diskuze jsou přístupné pouze registrovaným uživatelům. V současnosti registrujeme každého kdo zažádá.
Diskuzi jsme převedli na facebook, tak se těšíme na podměty a příspěvky zajímavých článků nebo videí.

https://www.topagrar.com/acker/news/niedersaechsischer-weg-verlangt-reduzierung-des-pflanzenschutzmitteleinsatzes-12335163.html?fbclid=IwAR0soLvMg7T9nZxyF0hInZk27cBb3cF29hLTpnZhI4EkCduFzvzfRe89UdM

Díky novým nápadům a výzkumu je aplikace přípravků na ochranu rostlin stále přesnější a selektivnější. Dolnosaská cesta chce nabídnout pobídky k investování do nových technologií.

Myšlenka omezení používání pesticidů prostřednictvím vylepšených technologií, šlechtění rostlin a integrovaného pěstování rostlin je zásadním bodem Dolnosaské cesty.

„To bude ještě vyžadovat hodně výzkumu a vývoje,“ říká Ulrich Löhr, viceprezident regionu Dolní Sasko. Je si jistý, že s technickým know-how budou herbicidy používány méně často nebo pouze selektivně namísto celé oblasti.

„V této oblasti existují rozsáhlé nápady a výzkumy,“ říká Löhr. Proto si myslí, že má smysl, aby zemědělcům na Dolnosaské cestě byla poskytována pobídka a aby byla namísto prosazování jednotlivých povinností a specifikací jednotlivých účinných látek v zemědělství masivně podporována akvizice nových technologií a dobrovolné vzdání se pesticidů.

Šlechtitelé rostlin také volají po odolných rostlinách. "S moderními šlechtitelskými metodami lze pěstovat rostliny, které vzdorují škůdcům," říká farmář. Zdůrazňuje však, že se nejedná o riskantní genetické inženýrství. Molekulárně biologické metody, jako je CRISPR / Cas, by mohly významně urychlit postup šlechtění, a proto by se na ně mělo stále více zaměřovat.

Podle jeho názoru bude používání pesticidů v chráněných oblastech výzvou. „Je třeba vyjasnit technickou otázku, co a kdy lze ještě použít,“ říká Löhr. Celkové herbicidy jsou již v přírodních rezervacích zakázány, ostatní agenti jsou povoleni pouze v jednotlivých případech s předchozím úředním souhlasem.

Dolnosaská cesta je nyní pro další snížení pesticidů na orné půdě v přírodních rezervacích. Na trvalých travních porostech v chráněných krajinných oblastech, které zajišťují oblast Natura 2000, a v chráněných přírodních oblastech by měla být aplikace syntetických chemických látek v zásadě zakázána. Měly by být udělovány výjimky v případech, pro které neexistuje rozumná, proveditelná alternativa a také mírné použití na podoblasti zasažené kalamitami (např. Morem myší), které nejsou v rozporu s ochranným účelem dané oblasti.

Aby bylo možné zjistit, zda bude cílů Dolnosaské cesty dosaženo, jsou nezbytná rozsáhlá hodnotící opatření. "Nápady jsou stále potřeba," říká Löhr. Má na mysli testovací síť nebo něco podobného, ​​na základě čeho lze opatření také přizpůsobit. Zemědělci by za žádných okolností neměli být zatěžováni ještě větší byrokracií. „Udržitelná produkce zdravých potravin zůstává hlavním úkolem rodinných farem,“ říká Löhr.



Kalendář

po út st čt so ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30