Některé složky a diskuze jsou přístupné pouze registrovaným uživatelům. V současnosti registrujeme každého kdo zažádá.
Diskuzi jsme převedli na facebook, tak se těšíme na podměty a příspěvky zajímavých článků nebo videí.

https://www.topagrar.com/suedplus/news/nachsaat-per-drohne-12334955.html?fbclid=IwAR0soLvMg7T9nZxyF0hInZk27cBb3cF29hLTpnZhI4EkCduFzvzfRe89UdM

S drony lze opětovné setí travních porostů pohodlně rozšířit v obtížném terénu. To zvyšuje hodnotu alpských pastvin a brzdí růst plevelů. Pokus ze Švýcarska.

V nadmořské výšce 1200 m je Alp Krähenbühl am Napf ve švýcarském kantonu Bern strmou a neprůchodnou horskou pastvou. Rodina Waeberů si od roku 1997 pronajala alpské družstvo. Obdělává kolem 54 hektarů alpských pastvin a 7 hektarů půdy po celý rok.

Během komunitní práce se Alpbestoßer (farmáři, kteří v létě posílají svůj dobytek do Krähenbühl), společně s Erichem Waeberem zabývali loni na jaře a v létě zásahy a zalesňování pastvin. Kromě škod způsobených kopáním bylo mnoho otevřených a nekrytých oblastí. Pro Fritze Leuenbergera, obchodního zástupce kooperativního obchodníka s osivem a vlastníka alpských práv, nabídli ideální cvičiště pro opětovné setí travních porostů dronem. Spolu s Agrarpiloten GmbH z Hellsau se Waebers a Leuenbergers pustili do projektu „Rozlití alpských pastvin s drony“. K letu byl použit multifunkční dron s rozpětím křídel 1,47 m. Jeho prázdná hmotnost je 9,7 kg, maximální vzletová hmotnost je 24,8 kg. Nadmořská výška při setí je asi 5,5 m, secí nádrž pojme 4,

Rozsáhlá distribuce

Osivo protéká otvorem na rotující rozdělovací disk. Díky odstředivé síle jsou semena distribuována v kruhu - za předpokladu, že je bezvětří. Šířka otevření a rychlost rozmetacího disku závisí na osivu a jsou nejlépe střeženým tajemstvím pilotů dronů.

Dron distribuuje semena na velkou plochu. Díky datům GPS mohou pilot a zemědělec přesně určit, kolik osiva se vyseje na plochu. V experimentu byla rychlost letu příliš nízká, takže množství osiva bylo nad ideálním množstvím. "Nákup Sädrohne se zpozdil a mohli jsme začít až 17. září." Zvířata již byla v údolí, “vysvětluje Leuenberger. V ideálním případě se výsev vyseje od poloviny srpna do začátku září a alpské pastviny se poté znovu spásají, aby zvířata šlapala v semenech.

Před přeletem pilot dronu provede demo let. Na Alp Krähenbühl prošel celou oblast a měřil překážky pomocí RTK-GPS. Směs semen byla vytrvalá směs. Skládá se z kostřavy kostřavy, kostřavy luční, luční louky, horngrasu, raně anglického / německého, bílého a červeného jetele a podle výrobce je vhodný do mělkých, slunečných a suchých lokalit.

Horská pastvina

Fritz Leuenberger, Martin a Erich Waeber (zleva) kontrolují, jak se vyvíjely zámořské plodiny. (Zdroj obrázku: Bauert)

Dobré semeno, špatné počasí

Semena se na podzim dobře objevila, zejména na poškození běhounu a otevřených místech. Kvůli pozdnímu letu dronu se však louka a jetel na podzim stále nahromadily, ale příliš málo se vyvinulo na to, aby se přes zimu dostalo. Často chybějící sněhová pokrývka a neustálé mrznutí a mrznutí půdy brzy na jaře poškodily kořeny.

Při jarních polních kontrolách bylo evidentní zimní poškození. Nicméně v březnu a začátkem dubna 2020 bylo také vidět sazenice jetelů a bluegrassů.

Při třetí terénní inspekci 25. dubna také Erich Waeber uvedl: „Vidíte přežínání, ale řídké. Chybí déšť. V tuto dobu je sucho jako nikdy předtím. “Od začátku dubna nespadla na Alp Krähenbühl ani jedna kapka, přestože oblast Napf je jednou z nejmokřejších oblastí Švýcarska.

K výsevu potřebujete semena přizpůsobená místu a štěstí s počasím. První případ byl v tomto experimentu, druhý bohužel méně. „Je důležité vylepšit alpské pastviny přetěžováním a zabránit plevelům,“ říká Leuenberger v souvislosti s běžným prasátkem. Tato rostlina se stále více rozšiřuje na alpských pastvinách a vyplňuje mezery ve stánku těsně přiléhajícími štětinatými rozetami.

Travní klíčky

První sazenice se objevily koncem března, navzdory poškození v zimě, ale poté v dubnu následovalo období sucha. (Zdroj obrázku: Clemenz)

Technologie s budoucností

Pro alpskou spolupráci je setí dronů dobrým způsobem setí strmých svahů, což šetří čas a energii. Rozšířené dosednutí pomocí dronů v současné době stále vede ke ztrátám semen. Je však jen otázkou času, než se technologie dronů dále vyvine, aby bylo možné pomocí palubní kamery rozpoznávat a cílit oblasti bez vegetace.

Komentář: Technologie s potenciálem

Mettler

Daniel Mettler vede divizi rozvoje venkova a horského zemědělství v Agridea Lindau. (Zdroj obrázku: soukromý)

Komentář Daniela Mettlera: "Drony se v Alpách dosud používají jen sporadicky. Aplikace jako kontrola bran pastvin, žlabů a plotů by mohly alpským farmářům usnadnit práci - stejně jako identifikace nemocných zvířat nebo hledání pohřešovaných zvířat. Údržba pastvin a manipulace s nimi S problémovými rostlinami by drony mohly podporovat ošetření plochy. Je třeba vyzkoušet praktickou aplikaci. Zejména při renovaci větších ploch a při opětovném ozelenění ve vyšších nadmořských výškách může dobře naplánovaný výsev dronů usnadnit práci a zlepšit kvalitu pastvin. “

 


Kalendář

po út st čt so ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29