Některé složky a diskuze jsou přístupné pouze registrovaným uživatelům. V současnosti registrujeme každého kdo zažádá.
Diskuzi jsme převedli na facebook, tak se těšíme na podměty a příspěvky zajímavých článků nebo videí.

https://www.bezpluga.pl/rosliny/zakaz-stosowania-glifosatu-a-przyszlosc-uprawy-bezorkowej,99910.html?fbclid=IwAR2T0z8SMJMVcgkPX2636PkEPwcdABD3S83v99FeXYRehoInhsWTELMsFy8

Francouzští vědci letos zveřejnili potenciální dopady možného zákazu používání glyfosátu v zemědělství.

Téma možného zákazu užívání glyfosátu v mnoha zemích Evropské unie, včetně Polska, se pravidelně objevuje v diskusích o zemědělství. Mnoho lidí předpovídá, že zákaz glyfosátu by mohl znamenat konec konzervování půdy.

Vědci z Francouzského institutu pro výzkum v zemědělství a životním prostředí (INRAE) se rozhodli prozkoumat možný dopad zákazu používání této účinné látky na zemědělství. Jejich „zpráva INRAE ​​o hospodářském dopadu alternativy k glyfosátu pro plodiny na orné půdě“, zveřejněná 16. června 2020, byla vypracována na žádost francouzské vlády. Francouzské orgány plánují zakázat používání glyfosátu v roce 2022, kdy se Evropská komise rozhodne prodloužit povolení používání této látky na další období.
Zpráva dospěla k závěru, že neexistuje žádná jiná chemická látka, která by mohla nahradit glyfosát. Dicamba a 2,4-D byly považovány za alternativy k glyfosátu, ale bylo zjištěno, že mohou mít negativnější dopad na životní prostředí a živé organismy než glyfosát, který by nahradili; jsou také méně účinné při kontrole určitých plevelů.

Podle publikovaných studií existuje minimální použití látek obsahujících glyfosát při orbě nebo jiné kultivaci. Zemědělci pak používají glyfosát pouze na části polí, v dávkách pod 2–3 litry / ha. Avšak i na těchto farmách by zákaz glyfosátu zvýšil výrobní náklady v průměru o 10 EUR / ha na 25,6 EUR / ha u krátkých střídání plodin (např. Obiloviny a řepka), kde je často zapotřebí více herbicidů.

Francouzští odborníci mají pro farmáře, kteří používají systém no-till, nejhorší zprávu a odmítají mechanické zemědělství. Nulové zpracování půdy je považováno za nejpřínosnější pro půdu a životní prostředí, zvyšuje biologickou rozmanitost a má největší potenciál sekvestrace uhlíku.

Vědci však předpovídají, že případný zákaz glyfosátu donutí nucené farmáře vzdát se svých praktik kvůli drastickému nárůstu výrobních nákladů, odhadovaných kolem 80 € / ha! Znamená to také snížení příjmů z těchto farem až o 16%.

Na základě výsledků předložené zprávy vyzvou francouzské organizace zemědělců vládu, aby ustoupila od myšlenky zavedení „zákazu glyfosátu“. Zdůrazňují, že zákaz glyfosátu a s ním spojené vyšší výrobní náklady výrazně sníží jejich konkurenceschopnost, což není v souladu s nutností zajistit potravinovou soběstačnost země, kterou prosazovali francouzští politici v souvislosti s pandemií koronavirů.

Jaký je váš názor na budoucnost glyfosátu na evropských farmách? Bude jeho možné stažení trestem za kultivaci bez kultivace?


Kalendář

po út st čt so ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31