Některé složky a diskuze jsou přístupné pouze registrovaným uživatelům. V současnosti registrujeme každého kdo zažádá.
Diskuzi jsme převedli na facebook, tak se těšíme na podměty a příspěvky zajímavých článků nebo videí.

https://www.topagrar.com/technik/news/lemken-azurit-9-saet-auch-sonnenblumen-im-dreiecksverband-12417060.html?utm_campaign=start&utm_source=topagrar&utm_medium=referral&fbclid=IwAR22YGcc9wJo5qvG6XGeLo7NbYmV-yPQ4Dh_odMwMrSutztDqFR0KhtArhg

Pěstitelé kukuřice a sóji dosud využívali výhody přesného secího stroje Azurit 9 s procesem DeltaRow. Nyní existuje více prostoru, světla a vody pro slunečnice.

„Od roku 2021 mohou pěstitelé slunečnice používat také Azurit 9,“ říká Lars Heier, vedoucí produktového managementu a odpovědný za přesné setí ve společnosti Lemken.

Podle manažera to má oproti konvenčním semenům výhody. Protože proces DeltaRow nabízí jednotlivým rostlinám až o 70% více místa na stání, protože řádek osiva se skládá ze dvou podřádků odsazených o 12,5 cm. To by rostlinám umožnilo těžit z více vody, světla a živin.

Proces je nyní zaveden při pěstování kukuřice a sóji. Heier vysvětluje: „Vše, co je potřeba, je vyměnit perforované disky a vzhledem k různým hmotnostem tisíců zrn musí být do separačních jednotek zabudovány limity naplnění.“

Rostliny zaseté v trojúhelníkovém uspořádání řádky rychleji uzavírají. Výsledkem je, že půda je zastíněna rychleji, růst plevelů je zpomalen a půda méně vysychá. Protože slunečnice se pěstují zejména v oblastech, které jsou v létě suché, je to další plusový bod procesu, říká Heier.

Tato technologie také umožňuje vytváření kolejových řádků pro široké pneumatiky do 80 cm, aniž by došlo ke snížení počtu závodů. V kolejovém řádku je vnitřní podřádek vypnutý, vnější potom odpovídajícím způsobem zaseje více semen.

Pokud pěstitelé sklízejí slunečnicová semena, musí se řádkování shodovat se sklízecím strojem. Azurit 9 nabízí možnost měnit se mezi 70 a 80 cm. Heier říká: „Polní testy na Ukrajině ukázaly, že sklizeň slunečnic DeltaRow funguje velmi dobře. To platí jak pro kombajny se speciálními nástavci, tak i pro kombajny s přestavovacími nástavci na standardních žacích jednotkách. “Pro bezproblémovou sklizeň jsou důležité rovnoměrně vyzrálé a stejně velké koše na slunečnice.

slunečnice

Slunečnice v trojúhelníku

Azurit 9 se dodává také s centrálním zásobníkem osiva. To zjednodušuje manipulaci se strojem, protože pouze jeden bod musí být naplněn semeny. Další speciální vlastností je lichoběžníkový pěchovací váleček. Tím se uzavře pás hnojiva usazený botkou hnojiva. Současně zajišťuje, že se počáteční horizont znovu konsoliduje, společnost pokračuje. To zlepšuje vzestup kapilární vody. Říká se, že systém sdílení DeltaRow běží velmi tiše za válečkovým prvkem a umožňuje vysokou pracovní rychlost a přesnou kvalitu ukládání.

"Azurit 9 může zasít ještě více plodin." V blízké budoucnosti budeme také nabízet děrované disky na proso, čirok a polní fazole, “prozrazuje Heier.


Kalendář

po út st čt so ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31