Některé složky a diskuze jsou přístupné pouze registrovaným uživatelům. V současnosti registrujeme každého kdo zažádá.
Diskuzi jsme převedli na facebook, tak se těšíme na podměty a příspěvky zajímavých článků nebo videí.

https://www.futurefarming.com/Tools-data/Articles/2021/1/MoHawk-camera-detects-invasive-plant-species-and-litter-695200E/?fbclid=IwAR3asZdiy7IU99qMAiCr1ywFICYfsgkO91OXendWUIPsPxmNwWn0Ed6X4kE

Nizozemská společnost Datacadabra vyvinula inteligentní kamerový systém s názvem MowHawk. Systém bude používán pro správu kraje a je schopen rozpoznávat a shromažďovat údaje o invazních druzích rostlin. Rozpoznává také smetí. V budoucnu by se MoHawk mohl používat v zemědělství k rozeznávání hnízd nebo plevelů v pastvinách.

ZÍSKEJTE NEOMEZENÝ PŘÍSTUP HNED TEĎ

Nový MowHawk (nebo: žací sokol) je inteligentní kamerový systém, který je namontován na žací liště a rozpoznává rostliny nebo stelivo. MowHawk byl vyvinut pro nizozemskou provincii Overijssel a letos bude namontován na dvě krajní sekačky.

Detekujte invazivní druhy

MowHawk je schopen detekovat invazivní druhy, jako je například velkolep velký nebo křídlatka japonská. Tyto exotické rostliny se v Nizozemsku tradičně nevyskytují a jsou škodlivé pro lidi i přírodu, říká Renee Roeleveld, obchodní vývojářka v Datacadabra . Jakmile je umístění těchto rostlin zaregistrováno, může obec podniknout cílená opatření.


MowHawk se samoučí

Pozorované obrazy jsou rychle porovnány s obrázky v softwaru systému a algoritmus určuje, zda takový obraz z kamery odpovídá nežádoucí rostlině. Podle Roelevelda se tak kamera sama naučí.

Kromě plevele fotoaparát rozeznává i smetí. Kamera MowHawk odesílá snímky správci silnice. Správce může pomocí těchto údajů přesně určit, kde rostou exotické druhy a kde je spousta podestýlky.

Čisté silniční odřezky (bez podestýlky a invazivních rostlin) lze zpracovat a zlikvidovat regionálně jako zlepšovač půdy v zemědělství nebo jako přídavek do fermentoru.

Představení MowHawk od Datacadabra BV na Vimeo .

Rozpoznávejte hnízda a plevel v pastvinách

Řešení bylo vyvinuto pro inovativní správu silnic, ale MowHawk lze použít také v zemědělství. Je technicky možné naučit kameru rozpoznávat hnízda lučních ptáků a plevelů v pastvinách.

Pokud fotoaparát zaregistruje něco neobvyklého, místo se zaregistruje pomocí GPS. To znamená, že pokud MowHawk rozpozná hnízdo, musí zemědělec jednat sám.

Mapujte plevel

Dalším praktickým řešením je použít MowHawk k mapování, kde je na travních porostech mnoho plevelů. Pracovní šířka fotoaparátu je přizpůsobena šířce žací lišty, takže je k dispozici nejvyšší možné rozlišení.


Kamerový systém detekuje stelivo, invazivní druhy rostlin a hmotnost odřezků. Díky tomu lze složení posekané trávy klasifikovat, zpracovat na vysoké úrovni a použít kruhově. - Foto: Datacadabra

Cena

Kromě kamery MowHawk dodává Datacadabra také software pro zpracování dat. Kamerový systém se skládá ze čtyř modulů pro správu na silnici (Vision, Tracking, Base, Cloud), které lze zakoupit za celkovou částku 25 000 EUR. To zahrnuje roční servis, údržbu a kalibraci (7 500 EUR) a licenční poplatky (7 500 EUR).

Když bude MowHawk upraven pro zemědělství, bude nutné znovu určit cenu. To záleží na modulu, který je potřebný pro použití v zemědělství.


Kalendář

po út st čt so ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30