Některé složky a diskuze jsou přístupné pouze registrovaným uživatelům. V současnosti registrujeme každého kdo zažádá.
Diskuzi jsme převedli na facebook, tak se těšíme na podměty a příspěvky zajímavých článků nebo videí.

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Ftinyurl.com%2F115dakv6%3Ffbclid%3DIwAR3vW5-ApRkTcmJg49_8m1GL8i8kFin9TP7nMu8oBJQ6MMWQjhmexNaG4LY&h=AT0TFerxmeTuwImr5iw8Fl2JHSm31MgWx9eGyud6sd4bf-IOm9yGJiv-y8MjSb3mwIkY5xaNB4yNiBPp53BS0G-0gRDg6QBoWZfzvDspZ8jMvUbUB1Few1nx79KAThKpCeaZ&__tn__=H-R&c[0]=AT1rlajq-JA7MBon6l4vel3lVRmTqkWeD6MAeVGBDUHJQyARhfHF0xftcphRkvC14oI2e9pZ5YNLG7___Cqbc80GqFdNqB8rHqKdc5tMTHbApOEJfwsF0X7gnRxhYWR5AKO1WbQvErNosmZI_O3Euxrz9c9AYr-AKN5ZHkISJyqwO7sT5DouhqrQ5Q1IErrhrpLw40reS2ynLAhVDA

Požadavky na půdu:

Vojtěška potřebuje půdy, které se snadno zahřívají a mají dobrou penetraci kořenů s dobrým přísunem fosforu a potaše. Nedostatky boru a molybdenu lze určit podle příznaků listů. Půdy musí být propustné, důležitý je objem pórů a půdní vzduch. V zásadě jsou velmi vhodné štěrkové půdy a lehké půdy Mühlviertel a Sauwald. Žádné těžké půdy, které mají sklon k podmáčení, nebo místa s vysokou podzemní vodou. Vyhněte se severním svahům. Oratá pole jsou nevhodná; vojtěška nemůže takové bariéry proniknout.
Lucerna miluje půdy s vyšší hodnotou pH 6 až 7. Velmi dobře se jí daří také v půdách s hodnotou pH 5,7 a vyšší. Je však důležité, aby byla půda lehká a aby byla velmi dobře zásobena vápníkem.

Lucernský čistý stojan, který „snadno kvete“. Výška 60 cm, 14. srpna 2019. © Landwirtschaft Oberösterreich / Frühwirth

Pěstování:

Lucerna v čistém osivu se pěstuje při 25 až 30 kg / ha. Oves s 50 až maximálně 70 kg / ha se ukázal jako nejlepší krycí plodina. Oves je silážován, když se objeví lata. Nejprve provrtejte krycí plodinu a poté vojtěšku nebo směs. V každém případě poté opatrně odvalte profilovým válečkem.

Pěstování ideálně od poloviny dubna do nejpozději do poloviny srpna. S jarním setím pole již na podzim. Alfalfa preferuje pro kultivaci jemně drobivý a dobře nastavený seť. Není vhodný k opětovnému setí na trvalých travních porostech!

Očkování:

Pokud vojtěška nebyla nikdy pěstována na poli nebo pokud nebyla pěstována delší dobu, měla by být semena naočkována vakcínou proti vojtěšce. I když se semena lucerny prodávají jako „předočkovaná“.

Střídání plodin:

V ideálním případě se vojtěška nebo směsi s vyšším podílem vojtěšky (např. Vojtěšková tráva) pokládají pouze na stejnou plochu každých 6 let. U směsí s nižším podílem vojtěšky a vyšším podílem trávy, jako je vojtěška a tráva jetele červeného, ​​by měla být mezera nejméně čtyři roky. Rovněž by měl existovat odstup nejméně čtyř let od jiných směsí bohatých na jetel.

Čistá semena a směsi:

Pěstování čisté vojtěšky se doporučuje tam, kde je známo, že vojtěška funguje. Výsev by se měl blížit 30 kg / ha. Směsi vojtěšky jsou určitě preferovanou volbou osiva pro Horní Rakousko. U směsí máte výrazně vyšší úroveň zabezpečení hustého porostu. Při výběru osiva doporučujeme kvalitní směs ÖAG „Luzernegras (LG)“ s množstvím osiva 29 kg / ha.

Dodávka živin:

U vojtěšky by měla být půda vždy dobře zásobena fosforem (úroveň C).
V případě draslíku je třeba vzít v úvahu obvykle velmi dobrý potašový přísun půdy v důsledku dlouhodobého přísunu živin statkovým hnojem. Vysoké potaše lucerny vojtěšky by neměly být plně kompenzovány během let pěstování vojtěšky. V každém případě je lepší kompenzovat odstranění potaše střídáním plodin, které se většinou provádí pomocí hnoje.
Zvláštní pozornost je třeba věnovat přísunu vápníku vápnem! V průběhu přípravy seťového lože se doporučuje kolem 2 000 kg / ha uhličitanu vápenatého (bez hořčíku). S dobou používání 4 až 5 let má druhá aplikace vápna 1 500 až 2 000 kg / ha smysl. Hnojení vápnem je zvláště důležité při hodnotách pH pod 6,0! Sádrová omítka pro přísun vápníku je možná, ale nemá zásaditý účinek.

Použití:

Pro používání vojtěšky a luční trávy platí 3 základní pravidla:
1. Vysoko sekat
2. Nechat to dlouho projít zimou
3. Nechat jeden růst v roce snadno zakvitnout,

vždy jet ve stejném pruhu a křížit a překročit zásoby Vyhněte se!
Alfalfa netoleruje pastvu!

Zachování:

V zásadě musí být zajištěn nejvyšší možný stupeň komprese. Doporučuje se dobré vadnutí na 40% sušiny a co nejkratší délka řezu. Doporučuje se také přidání silážních přísad, jako jsou silážní soli, roztoky silážních solí nebo silážní kyseliny.
Ujistěte se, že lucernu sklízíte čistě!
Optimální konzervací vojtěšky je odsávání sena větráním teplým vzduchem, případně odvlhčovačem. Zde lze dosáhnout velmi vysokých kvalit (obsah bílkovin, obsah karotenu).

Vojtěška v počáteční fázi bud. Optimální fáze pro vysoký obsah bílkovin. © Zemědělská komora Horní Rakousko / Frühwirth

Krmení:

Vojtěška může být velmi dobře použita jako siláž nebo seno při krmení přežvýkavců. Při správném řezu ve fázi zárodku nebo na začátku kvetení poskytuje vysoké množství hrubého proteinu. Pokud je sklizeň zpožděna, energetický obsah klesá velmi rychle a stravitelnost klesá. Hrubé stonky poskytují velkou strukturu a lze je použít jako náhradu za jiné konstrukční součásti, jako je krmná sláma v dávkách pro dojnice nebo výkrm hovězího masa. Zvláštní pozornost by měla být věnována čisté sklizni, aby se zabránilo znečištění. Při přidávání minerálního krmiva je třeba vzít v úvahu vysoký obsah vápníku.

Kalendář

po út st čt so ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30