Některé složky a diskuze jsou přístupné pouze registrovaným uživatelům. V současnosti registrujeme každého kdo zažádá.
Diskuzi jsme převedli na facebook, tak se těšíme na podměty a příspěvky zajímavých článků nebo videí.

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.realagriculture.com%2F2021%2F01%2Fwhat-happens-to-soil-microbes-when-you-till%2F%3Futm_source%3DTop%2520of%2520the%2520Month%2520-%2520Feb%25207%252C%25202021%26utm_campaign%3DTop%2520of%2520the%2520Month%26utm_medium%3Demail%26fbclid%3DIwAR2-xHNyhq-mq-QJ5koTGmqr-z2anpMjwX5c59fvjquoQyDcqd6pfZBd0RY&h=AT2N4VYNU0tzRmgxOecutoqQcuyxbgWB7CPEVrvWiTypB2h2qNOjsSA2ApEUe65uaRBpNQmWXKrwNWQw7GqtK8TMOcS0C35I43D7UI6LLvq6v51S-V9regp7GOTfRngJnq9i&__tn__=H-R&c[0]=AT3P38GVDiN4fstY2FC2UxIkkSZzUF11ebCanpjAj3WxK2WHBy1_vC6N4AzPYrWeD-Un5DrFq1VXgOBp6B8C1c7HNM3lFTbW0e9-j70rSZAgBoPODr7NEG7mYbzeTx65n9x3gWsJdlDtbsobwFKp8iK1_fna9BDujQ3GxF08_S72Da4aSqFkbv7eXNyrx2fIiyyRGll5yfsoPerwlg

Začněme zde: ne všechny zpracování půdy je neoprávněné.

V některých půdách a za určitých okolností může zpracování půdy pomoci zahřát, uschnout nebo připravit seť před výsadbou a pomoci zakopat odpad, který je jinak pro secí stroj těžký. Zakopání zbytků může někdy zajistit větší povrchovou plochu pro mikroby v různých půdních profilech, aby tento odpad rozložily.

Nyní, když to není v cestě, řeknu něco, co se vám nebude líbit, pokud jste konvenční kultivátor:

Výhody obdělávání půdy nepřevažují nad výhodami obdělávání půdy.

Pochopení všech důvodů, proč může být potřeba překonat několik neznámých slov, ale držte se mě.

Zpracování půdy narušuje prostředí, kde se ve vaší půdě nachází tolik prospěšných mikrobů. Říkám prostředí, množné číslo, protože v půdním pedonu (základní jednotce půdy) existují různá místa, kde mikroby obývají, vzájemně reagují a plní své funkce.

Nejprve však musíme pochopit, že v půdě žije několik druhů půdních mikrobů: grampozitivní bakterie, gramnegativní bakterie, aktinobakterie, arbuskulární mykorhizní houby (AMF) a další druhy hub - nemluvě o hlísticích , žížaly a další. To jsou hlavní skupiny, které najdete, především v horních 10 cm (4 palce) půdy, v závislosti na hloubce vašeho horizontu A. Co ovlivňuje hloubku horizontu A? Organická hmota. Čím méně organické hmoty tedy máte, tím obvykle máte méně mikrobů.

Když narušíte půdu zpracováním půdy, ničíte půdní agregáty a v těchto půdních agregátech jsou makroagregáty a mikroagregáty.

Makroagregáty jsou kritickými místy, kde mikroby mění půdní organickou hmotu. Mikroagregáty, tvoří se v makroagregátech a jsou tam, kde je tato půdní organická hmota chráněna. V těchto dvou prostorech existují různé druhy půdních mikrobů. Makroagregát obklopují houbové hyfy a kořeny rostlin, které uvolňují „lepidla“, známá jako exsudáty kořenů. Celý tento systém je popsán jako teorie „lepivého síťovaného vaku“.

Když narušíte půdu, právě jste protrhli a zničili ten lepivý síťový vak, takže nyní všechny AMF a další druhy hub musí znovu vybudovat své sítě a bakterie musí hledat nové zdroje potravy a případně soutěžit s jinými bakteriemi mimo makroagregát pro výživu.

Makroagregovaná a mikroagregovaná mikrobiální společenství se navzájem liší, používají různé druhy rostlinných materiálů pro zdroje a mají různé „speciality“. Existuje mnoho mikrobů, které mohou rychle zaplnit mezeru, i když v půdě mohou sloužit více než jednomu účelu.

Nakonec také narušíte strukturu pórů v půdě, která ovlivní infiltraci vody - buď příliš rychlým průtokem vody půdou, nebo voda saturuje půdu díky vrstvě tvrdé půdy vytvořené zpracováním půdy - což také ovlivní mikroby, protože většina jsou aerobní a ke svému výkonu potřebují kyslík.

Obděláváním také redistribuujete organickou hmotu, kterou se mikroby „živí“ nebo se rozpadají. To může ovlivnit koloběh živin, protože hlavní funkcí půdních mikrobů je štěpit rostlinné zbytky a uvolňovat tyto živiny, jako je dusík, uhlík - dokonce i fosfor - zpět do půdy. To může být užitečné v určitých situacích, např. Při rozpadu těžkých zbytků, ale také to mění půdní mikrobiální rozmanitost - různé druhy nebo funkční skupiny, které se nacházejí tam, kde jste tyto zbytky přerozdělili.

Proč by ti to mělo záležet Protože krmení a péče o tyto půdní systémy mají velmi skutečné finanční výhody.

Mikroby cyklují živiny; regulují cyklování uhlíku a dusíku v půdě. Ten uhlíkový kredit, který hledáte? Mikroby regulují, sekvestrují a pomáhají udržovat tento uhlík v půdě. Tuto elementární síru, kterou jste aplikovali, protože je levnější než jiné formy? Musí být oxidován mikrobem, aby byla k dispozici rostlina. Produkt, který používáte, pro lepší absorpci fosforu? Arbuskulární mykorhizní houby mohou plnit stejnou funkci.

To jsou jen některé z výhod zdravého půdního mikrobiálního společenství. Udržování ornice na místě pomáhá v půdním mikrobiálním prostředí, které zase může zvýšit výnosy a snížit náklady na hnojiva, účinky stékají.

Údržba půdních agregátů a mikrobiálních kolonií, které v nich žijí, jsou klíčovou složkou při zlepšování zdraví půdy. Závazek ke snížení nebo odstranění zpracování půdy z vašich polí je dlouhodobá investice do zdraví a odolnosti vaší půdy.


Kalendář

po út st čt so ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30