Některé složky a diskuze jsou přístupné pouze registrovaným uživatelům. V současnosti registrujeme každého kdo zažádá.
Diskuzi jsme převedli na facebook, tak se těšíme na podměty a příspěvky zajímavých článků nebo videí.

https://www.cultivar.fr/technique/il-seme-son-tournesol-dans-une-orge-de-printemps-vivante-pour-le-preserver-des-degats?fbclid=IwAR3CYl1yWtTkiQxttsW80UrX10RePvHkHWvhiRvIWVkQRT1AWKziqhUMMKk

Poškození ptáků těsně po výsevu je jedním z hlavních důvodů pro opuštění pěstování slunečnice v historických produkčních oblastech. Ve snaze udržet úrodu na své farmě se Matthieu Rambaud pokusil zasít slunečnice v krytu jarního ječmene zasetého o několik týdnů dříve. Poslední šance před zastavením kultivace.

 

V EARL Le bas Noyer je výsev slunečnic na jaře ječmene zasetém na konci zimy nepochybně poslední šancí, aby plodina zůstala v rotaci farmy. "Poškození ptáků - zde jsou to hlavně vrany, které jedí obilí těsně po výsevu - mohou způsobit ztrátu rostlin v rozmezí od 30 do 80% na pozemku , naříká si Matthieu Rambaud." Pokud spadnou na váš pozemek, není co dělat. Je stresující sledovat, jak ptáci jedí vaši práci, než se zvedne. “

 

Pokud farmář zpochybňuje kulturu na své farmě, vytrvá stejně. "V loňském roce provedli Geda, kde jsem členem, pokusy o setí slunečnic v živé baldachýně zaseté na jaře." Byly testovány facelia, fazole a jarní ječmen. Test byl pokus a omyl a výsledky nebyly příliš přesné, ale ukázalo se, že jde o techniku, která nestojí prakticky nic. Kromě zemědělského osiva jarního ječmene v množství 65 kg / ha a nákladů na jeho zřízení se pěstební cesta slunečnice nezměnila. ““

Protože Matthieu Rambaud plánoval tento rok zasít slunečnice, rozhodl se proto pro všechno vyzkoušet. Protože „slunečnice zůstává plodinou, s níž je poměrně snadné vytvořit rezervu, pokud nenarazíme na poškození ptáků. Je to plodina, která vyžaduje málo vstupů, které uvolňují půdu dostatečně brzy na podzim, což umožňuje řídit znečištění pozemků a jehož výnos může být velmi správný zejména v zavlažovaných situacích. “

 

Zachovat strukturu půdy, aby nedošlo k penalizaci slunečnice

Existuje jen málo odkazů na praxi, ale Matthieu Rambaud se přesto domnívá, že pro techniku ​​existují určité předpoklady. "Hlavní je , že nepoškodí strukturu půdy při výsevu ječmene na konci zimy, což by okamžitě penalizovalo výnosový potenciál slunečnice." Mezi zasetím jarního ječmene a slunečnice samozřejmě nelze provádět žádné zpracování půdy. Proto je nutné na konci zimy zpracovat dobře vysušenou půdu. " Ale vzhledem k tomu, že jarní ječmen by měl být a priori stanoven nejméně měsíc před slunečnicemi, aby doufali ve prospěch ptáků, pokuste se zasít co nejdříve."

 

Existuje tedy řešení pro setí jarního ječmene předchozího pádu, ale Mathieu Rambaud se obává, že se půda nebude v této konfiguraci dostatečně zahřívat na zasetí slunečnice na jaře. Při setí ječmene na jaře a při zpracování půdy při této příležitosti farmář také ví, že bude schopen použít svou přesnou secí kotoučovou secí stroj, ale není vhodný pro přímé setí, k zasetí jeho slunečnice živý ječmen.

 

Při výsevu slunečnic má zemědělec ještě jednu otázku. "Kdy je jarní ječmen dostatečně vyvinut, aby ochránil slunečnice před útokem vran?"

Kulturní slunečnicová trasa v celé kampani 2019/2020

07/04/2019: sklizeň předchozí pšenice tvrdé, která produkovala 93 q / ha na pozemku „bas noyer“ s rozlohou 5,6 ha hliněného vápence. Sláma byla vyvážena okamžitě po sklizni.

 

07/25/2019: Kultivace strniště pomocí strniště kultivátoru Smaragd Lemken v hloubce 10 cm.

 

08/08/2019: Výsev rostlinného pokryvu složeného z 3 kg / ha jetele alexandrijského a 8 kg / ha facelia. Operace se provádí za běhu s secí strojem Delimbe anti-slimák namontovaným na čtyřkolce. Válcování se provádí okamžitě, aby se zajistil nejlepší možný kontakt s osivem.

 

27/12/2019:  Drcení rostlinného porostu pomocí drtiče svislé osy Gyrax o šířce 5,40 m. V době zničení měří vegetační pokryv přibližně 90 cm. Farmář považuje jeho vývoj za uspokojivý vzhledem k letnímu suchu roku 2019.

 

30/30/2019:  Zimní orba v hloubce 18 cm, jejímž cílem je pochovat kryt rostlin a připravit jarní výsev.

 

03/20/2020:  Přechod z vibracultivátoru do hloubky 10 cm s cílem „rozbít“ orbu, provzdušnit a před vysetím pomoci půdě vyschnout.

 

22/22/2020:  Výsev jarního ječmene v hloubce 2 cm pomocí kombinace rotačních brány a kotoučového secího stroje 3 m. Rotace pracuje v hloubce 8 cm. Hustota setí je 150 zrn / m 2 , nebo 65 kg / ha na zemědělský semen. Polovina normální rychlosti osiva obilovin. „Cílem je dostatečně zakrýt půdu, aby přilákali ptáky při výsevu slunečnice, ale také se vyhnout nadměrnému vysušení půdy, což by mohlo penalizovat její potenciál,“ poznamenává Matthieu Rambaud. Z tohoto důvodu je volba této výsevní hustoty.

 

Dne 01.01.2015 začne ječmen stoupat.

 

04/06/2020: Děj obdržel 3 mm a 7 mm dne 19/19/2020. Půda je na povrchu suchá, ale vlhkost zůstává pod.

 

jarní rostliny ječmene pokryté plevelem.  Fotografický kredit: Matthieu Rambaud

24/24/2020:  Jarní ječmen se blíží ke konci kultivace. Pouze 5% povrchu nevzrostlo za suchých podmínek. Znečištění je důležité. Plochy bez ječmene jsou napadány chenopody a rtutí. Tyto oblasti jsou zelené jako místo, kde je klíčen ječmen.

 

Slunečnicové semeno v řadě sazenic.  Fotografický kredit: Matthieu Rambaud
Dne 25.4.2012:  Sazenice slunečnice. Odrůda Pioneer P64hh150 je osázena rychlostí 74 000 semen / ha v hloubce 4 cm, doprovázena mikrogranuly Trika Expert v množství 15 kg / ha, které působí jako insekticidy a lokalizovaná hnojiva. Farmář je překvapen čerstvostí, která přetrvává v hloubce setí, a to navzdory téměř nepřítomnosti deště po zasetí ječmene a přítomnosti vegetace na povrchu. Dostatečná vlhkost, která zajistí vznik plodin. Přestože secí stroj není vhodný pro přímé setí, farmář se nesetkal s žádnými obtížemi. Od osevu ječmene však země nebyla „uzavřená“.

 

26/20/2020  Na konci dne plení s 3 l / ha Glyphoflash XL (36

Slunečnice zasetá v živém jarním ječmeni.  Fotografický kredit: Matthieu Rambaud
0 g / l glyfosátu), 2 l / ha Promanu a 1,4 l / ha Mercantoru. Cílem glyfosátu je zničit již vzniklou vegetaci včetně ječmene. Matthieu Rambaud soudí, že dávka je možná trochu vysoká, ale protože nápravná řešení jsou štíhlá, nemá raději riskovat. Další dva produkty jsou zaměřeny více na plevele, které se dosud neobjevily, včetně určitých zrn ječmene. S přihlédnutím k vegetaci v době setí farmář doufá v rychlý a hojný déšť, aby tyto dva kořenové produkty migrovaly směrem k zemi, aby byla zajištěna jejich účinnost.

 

Mladé sazenice slunečnice v baldachýnu jarního ječmene, aby se snížilo riziko poškození korzidy.  Fotografický kredit: Matthieu Rambaud

05/05/2020: Šíření 4 kg / ha Limadisque (anti-slimák na bázi 30 g / kg metaldehydu). Po obvodu pozemku byla zjištěna přítomnost slimáků a pozorovalo se poškození mladých slunečnicových sazenic. „Bylo naléhavé zasáhnout“, říká Matthieu Rambaud. Následující den se operace osvědčila díky přítomnosti četných mrtvol na ploše. Tlak tohoto škůdce byl zesílen 30 mm deštěm, který padl dne 02.02.2012.

 

 

05/09/2020: na pozemek bylo přijato 60 mm deště, po němž následovala druhá srážková epizoda 40 mm dne 05/11/2020. Nebo 100 mm za 72 hodin. Plodina je ve stádiu 2 listů a ječmen je kom

Slunečnice ve fázi dvou listů zasetých v živém jarním ječmeni.  Fotografický kredit: Matthieu Rambaud
zmizet a zviditelnit slunečnice. Pokud se v tomto roce neobjevily korvidy, hlavní problém v tomto odvětví, Matthieu Rambaud stále do svého zápletku umístil dvě děla pro ptáky, aby bojoval proti holubům. Neodmítá však velké škody a nemá žádné pokusy o provedení na pozemku. Ječmen vysazený dříve na jaře měl jinou výhodu než korvidní kontrola. S ohledem na bouřlivou epizodu, baldachýn udržoval půdu v ​​zápletce a vyhnul se erozi. Farmář na rozdíl od některých sousedních pozemků neodsuzuje žádné rokliny. Kromě toho poznamenává, že ječmen nezpůsobil žádné překážky pro vývoj slunečnice, protože byla zasetá navzdory suchým podmínkám brzy na jaře.

 

 

28.5.2015: hnojení dusíkem 100 kg / ha močoviny 46 . Je to jediný přívod dusíku do plodiny na velmi suché půdě.

 

05/29/2020: okopávání s hlavním cílem provzdušňovat půdu svrženou přijaty bouře a pohřbít dusík přinesený den předtím. Intervence se provádí při rychlosti 5 km / ha hloubce 5 až 8 cm. Kromě toho je pozemek čistý a nevyžadoval by zvláštní průchod pro boj proti plevelům.

Vlevo od fotografie pozemek neobdržel jarní ječmen před setím.  Pozorujeme zelenější a trochu větší kulturu.  Fotografický kredit: Matthieu Rambaud

06/02/2020: slunečnice má 5 až 6 párů listů . Matthieu Rambaud si všiml rozdílu ve velikosti slunečnic mezi většinou pozemku a dvěma „pozemky“, kde nesetal ječmen. Slunečnice je větší a zelenější tam, kde nebyl žádný ječmen. Rozdíl je viditelný pro oko, ale nemyslí si, že to bude mít dopad na konečný výnos. Rovněž je spokojen se stavem kultury.

Slunečnice na konci června.  Fotografický kredit: Matthieu Rambaud

26/6/2020: Po 100 mm deště přijatém na začátku června byla plodina prospěšná. Jeho vývoj je velmi dobrý . I když je období obvykle pro mšice příznivé, v letošním roce nebyly pozorovány žádné.

 

25 a 26/07/2020: zavlažování plodiny, která dorazí na konci fáze květu 35 mm vody.






Kalendář

po út st čt so ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30