Původní výskyt řepky je vázán na oblast středomoří. Původně se druhy z rokuBrassica uplatňovaly jako zelenina. Ve středověku jejich význam vzrostl a začalo využívání jejich semen na výrobu olejů nebo mýdel.
Rozloženější trsy. Kořen kůlový, dlouhý 60 - 70 cm, boční kořeny kratší a jemné, s hustou sítí kořenových vlásků. Méně vyvinutý kořenový systém mají řepky jarního typu. Lodyhy kulaté, dosahují výšky až 1,10 (pícninářská zralost) a jsou vyplněny dření. Spodní listy jsou drsné, peřenodílné s velkým koncovým úkrojkem, modrozelené. Horní listy jsou celokrajné a hladké. Spodní části listové čepele obepínají lodyhu. Květenstvím je hrozen. Plodem je šešule, která obsahuje 15 - 20 semen. Semena jsou drobná, tmavě hnědé až černé barvy. HTS 5 g.
V době klíčení a vzcházení vyžaduje dostatek vláhy. Není náročná na teplotu. Daří se jí v v bramborářské a řepařské výrobní oblasti. Při déletrvajících holomrazech je nebezpečí vymrznutí.
Půdy by měly být střední nejlépe hlinité až písčitohlinité, hlubší, pH slabě kyselé. Nevyhovující jsou půdy extremně kyselé, písčité, vysychavé a stejně tak půdy těžko zpracovatelné.
Řepka olejka může být jarního nebo ozimého charakteru. Řepka ozimá je typická dlouhodenní rostlina. Na podzim vytváří přízemní listovou růžici a na jaře dochází k prodlužovacímu růstu. Vyznačuje se velmi dobrou chladuvzdorností (až -12oC). Pro podzimní vývoj řepky není důležitá teplota, ale dostatek vláhy pro dobré zakořeňování a vytvoření odpovídající přízemní růžice. Na jaře dochází k prodlužování stonku a zakládání květenství. Do optimální pícninářské zralosti (počátek kvetení) vyžaduje řepka ozimá v jarním období cca 40 dnů s průměrnými teplotami 7 - 8 oC.
K pícninářským účelům využíváme řepky jarního i ozimého charakteru.
Řepka pro pícninářské využití může být ke krmení pěstována jako hlavní plodina (podzimní nebo jarní ve směsi s jílkem mnohokvětým), jako ozimá meziplodina (směs s ozimou obilninou) nebo jako letní a strnisková meziplodina.
Řepka je alternativním zdrojem za organická hnojiva (zelené hnojení). Zvyšuje úrodnost půdy, odpleveluje. Významný krajinotvorný prvek, brání erozi půdy a vyplavování nitrátů do nspodních vod.
Výnos ozimé řepky je 25 - 30 t.ha-1 zelené píce (15 % sušiny). Řepky pěstované jako strniskové meziplodiny poskytují výnos 15 - 20 t.ha-1 zelené píce (10 - 13 % sušiny).
Glukosinoláty (GSL) představují významnou skupinu sirných sekundárních metabolitů s toxickými nebo odpudivými účinky.
Půda by měla být kvalitně zpracovaná a dostatečně slehlá. Setí řepky ozimé připadá na konec srpna až počátek září. Hustota 1,3 MKS.ha-1 (8 - 10 kg.ha-1), hloubka setí 15 - 20 mm. Šířka řádků 125 - 150 mm.
Na jaře se vysévá krmná řepka koncem března až začátkem dubna. Při použití ozimé řepky se vytváří pouze listy a lodyhy. Ve směsích s jílkem rostliny částečně obrůstají také do druhé seče.
Hnojení dusíkem v dávce 100 kg.ha-1 N. 60 - 70 kg.ha-1 se používá při předseťové přípravě půdy, 50 - 60 kg.ha-1 se aplikuje za vegetace na list. Draslík a fosfor aplikujeme při přípravě půdy v dávce 30 kg.ha-1 P a 70 - 80 kg.ha-1 K.
Vynikající předplodina pro obiloviny. Žádaný přerušovač obilních sledů. Může se pěstovat jako ozimá, letní nebo strnisková meziplodina.
Optimální pícninářská zralost ozimé řepky je před začátkem květu (nejvyšší výnos živin z jednotky plochy). Jarní řepku sklízíme za 70 - 80 dnů po výsevu. Sklizená píce musí být zkrmena přímo, bez meziskladování. Při skladování řepky dochází k redukci nitrátů na toxické nitrity.
© Copyright 2024 agkaizen Joomla Templates by JoomDev