Průzkum Terres Inovia ukazuje, že někdy existují značné rozdíly mezi jednotlivými produkčními oblastmi ve způsobu, jakým jsou chápány plodiny hrachu a bobů.
Podle průzkumu Terres Inovia uvádějí producenti z agronomických důvodů do střídání hrách nebo fazole . Není to překvapení. Přesto existují rozdíly mezi pánví. Téměř 40% těch, kdo pěstují hrášek v Poitou-Charentes Vendée, tak činí také z ekonomických důvodů ve srovnání s 25% producentů ve středisku. Rozdíly jsou ještě výraznější u bobů boby (20% na východě proti 45% na západě). Rozdíly také existují ve vývodech.Dominuje krmivo pro zvířata, ale marketing pro lidské účely je důležitější na severu a na východě, zejména na jarním hrášku. Na jihu je produkce semen častější než v jiných povodí. Ve fazole jsou odbytiště pro lidskou výživu umístěna po semenech a krmivech pro zvířata kvůli prudce klesající vývozní poptávce. Na druhé straně použití fazole faba ve spojení s řepkou nebo příborem vysvětluje důležitost odbytišť v semenech pro tuto luštěninu. Na Západě a na jihozápadě používá téměř jeden ze dvou farmářů fazolové fazole jako semena farmy (ve srovnání s 29% celostátního průměru) jako krmivo pro zvířata nebo příbory.
Vodní stres stále penalizuje výnosy
Pokud jde o výnosy, jarní hrášek se lépe vyjadřuje ve zdravých bahnech (téměř 45 q / ha) než v hlubokých jílovito-vápencových půdách (36 q / ha). Navzdory riziku vodního stresu na konci cyklu se třetina plochy dotazovaných zemědělců pěstuje v mělkých půdách. Tímto způsobem se dosahuje maxima kolem 38 q / ha v Poitou-Charentes v hliněno-vápencových půdách, rendzine nebo povrchových krupách proti téměř 42 q / ha ve stejném typu půdy pro jiné regiony (North, Pays de la Loire, Bretaň, Normandie).
Příliš vysoká hustota
Studie také ukazuje dopady některých zemědělských postupů. Příliš vysoká hustota například penalizuje výnosy.Na východě bylo zaseto 25% zimního hrachu a jarního hrášku s více než 120 zrny / m² značně nad optimem, mezi 70 a 115 zrny / m² u zimního hrášku podle typu půdy (křídy bahna) a 70 a 105 zrn / m² pro jarní hrách podle těchto stejných typů půdy. Ve fazolové fazole je tento fenomén zvýrazněn: čtvrtina zimních fazolí fazole je oseta na více než 40 zrn / m² (optimálně mezi 20 a 30 zrny / m² v závislosti na typu půdy, bahno s jílovitými půdami) a čtvrtina fazolových fazolí Pružina je stanovena na více než 50 zrn / m², optimálně mezi 40 a 50 zrny / m². Výsledkem je, že tyto nadměrné hustoty zvyšují riziko poléhání a chorob listů.
Zvolte správné datum setí
Podle průzkumu zajišťuje nejnovější pravidelnost výsevu v zimním hrášku lepší pravidelnost výnosu. A to je stejné pro dřívější setí hrášku na jaře. U fazolí má datum výsevu ještě větší dopad na výnos. Na jaře faba fazole, včasné setí na půdě sušené v roce 2018 poskytlo nejlepší výnosy. Například pozdní setí v neznečištěné půdě snížilo výtěžnost na 29,5 q / ha místo 39,3 q / ha pro nejproduktivnější předčasné setí.
Ascochytóza je první zmíněné onemocnění
Podle průzkumu z roku 2017 byl v zimních hrách počet provedených pasáží 1,2 u herbicidů, 0,8 u insekticidů a 1,5 u fungicidů. V hrách na jaře byl počet průchodů 1,4; 1, 4 a 1.3. V zimě fazole faba produkovali 1,5 herbicidy, 0,7 insekticidy a 1,9 fungicidy. A konečně u boby na jaře byl počet zaznamenaných pasáží 1,4; 1,1 a 1,5.
Obecně výrobci poukazují na to, že nejvíce pozorovanými chorobami jsou v pořadí podle důležitosti ascochytóza, botrytis, múčnatka, rez a plísně. V oblastech, kde se běžně nevyskytuje, však nedošlo k úpravě vegetace proti plísním a rzi. Pozorovaným hmyzem jsou mšice, sitony, brouci, budwormy a strapky. Terre Inovia se zajímá o důležitost přikládanou broukům spíše než budwormům, na rozdíl od údajů daných bulletiny BSV. A konečně, zavlažování se praktikuje v Poitou-Charentes (10% oblastí) a v oblasti Centre-Val de Loire (18% oblastí). To umožňujevýnos hrachu roste řádově 5 až 6 q / ha. Téměř všichni producenti berou v úvahu předchozí luštěninový efekt při výpočtu hnojení dusíkem. Dusíková bilance si pamatuje, že Terre Inovia se pohybuje od 20 do 60 jednotek dusíku u slámy a od 30 do 60 q / ha u řepky.