Pěstování česneku
Česnek se před sázením moří, neboť nakoupená sadba mořená není. Jeho cibule se proto na stroužky rozděluje už na začátku září. Po moření se musejí stroužky 12 hodin sušit a pak uložit na větraném, suchém místě.
Poté se sází do zorané prohnojené půdy. (Pozor ale na to, že česnek nesnáší čerstvý hnůj.) Vhodný termín výsadby se určuje těžko – aby česnek nebyl napadán fuzáriem, měla by teplota půdy trvale klesnout pod 9°C. Jednotlivé stroužky česneku se sází do hloubky mezi 6 a 8 cm, ve vzdálenosti 5 – 12 cm, přičemž řádky by měly být od sebe vzdálené 20 až 40 cm. Sázejí se všechny stroužky kromě poškozených. Pokud je sucho, je potřeba po výsadbě česnek zalít.
Když na jaře teplota vzduchu po tři dny dosáhne 10°C, je potřeba aplikovat ochranu proti houbomilce. Používají se přípravky Karate či Reldan. Během vegetace se mělkou kultivací rozrušuje půdní škralup, na jaře je prospěšná kultivace napříč řádky. Jakmile česnek doroste výšky asi 15 cm, je nutné záhon plít ručně.
Paličáky se musejí zbavovat vrcholů s pacibulkami. A to ihned, kdy se objeví květní stvol, jinak dochází ke snížení výnosu. U některých odrůd to může způsobit velké škody ve výnosu, nehledě na to, že zralé pacibulky způsobují v dalších letech nepříjemné zaplevelení.
Doba sklizně česneku je závislá na konkrétní odrůdě. Česnek se pak suší s natí, kdy se rostliny svazkují a věší na místo ve stínu a průvanu, případně se rozkládají na rošty, do dřevěných beden či na hliněné podlahy. Doba sušení se pohybuje okolo jednoho měsíce. Během sklízení i sušení je třeba dát pozor, aby se česnek neupekl na přímém slunci nebo aby nebyl sušen při vysoké teplotě (např. u střešního hřebene), to by česnek znehodnotilo.
Poté se česnek zbaví nati asi 3 cm nad cibulí a kořeny se zkracují na půl centimetru. Během čištění se také vytřídí malé a poškozené cibule. Pak se uloží na suché, dobře větrané místo.
Dělení odrůd česneku
Odrůdy česneku můžeme rozdělit podle několika hledisek. Nejzákladnějším asi je dělení na česnek paličák a nepaličák.
Paličák a nepaličák
Česnek paličák vytváří kulovité květenství s pacibulkami. Tento květní stvol se musí odstranit, jakmile se objeví, neboť jinak se snižuje výnos rostliny. U některých odrůd může být rozdíl opravdu výrazný. Paličáky dříve vysychají a mají velké stroužky, což je výhoda v kuchyni. Vzhledově bývají atraktivnější než nepaličáky, mají totiž symetričtější cibuli a fialovější zbarvení. V České republice jsou kupodivu paličáky oblíbenější, v ostatních zemích preferují nepaličáky.
Česnek nepaličák květní stvol nevytváří, proto se v tomto smyslu snáze pěstuje a je mimo Českou republiku oblíbenějším typem. Obecně mají nepaličáky spolehlivější výnos a lépe se přizpůsobují prostředí, v průměru mají vyšší skladovatelnost a bývají ostřejší.
Stroužky paličáků směřují ke středu cibule, u nepaličáků jsou orientovány ve spirále okolo středu.
Ozimé a jarní česneky
Ozimý česnek se sází na podzim (či na začátku zimy) a sklízí v létě následujícího roku. Mívá kratší skladovatelnost než jarní česnek, vyskytuje se však ve větším spektru odrůd a je také snáze k dostání.
Jarní odrůdy česneku se mohou sázet jak na jaře, tak už na podzim. Jeho výhodou je lepší skladovatelnost a také to, že v případě jarní výsadby se snižuje riziko napadení některými chorobami a škůdci.
Česnek konzumní a sadbový
Konzumní česnek je určen k okamžité spotřebě v kuchyni. (Slovo „okamžité“ neberte doslova, např. odrůda Benátčan má trvanlivost až 2 roky, u ostatních odrůd je tato doba kratší.) Sázet konzumní česnek je velice riskantní, existuje velká pravděpodobnost, že jeho cibule mají nějaké zdravotní problémy, které jsou pro člověka naprosto neškodné, v úrodě však za rok mohou způsobit velké škody.
Sadbový česnek musí dosahovat daleko vyšší kvality, bývá několikrát během vegetace i při sklízení a sušení kontrolován. Kupují jej pěstitelé, aby ho mohli sázet. Vinou důsledně kontrolované produkce je sadbový česnek dražší než konzumní. Při jeho výsadbě jsou rizika, že si na pole zatáhnete chorobu, výrazně nižší než u česneku konzumního. Bohužel často na tržnicích i při prodejích na internetu (výjimku však netvoří ani kamenné obchody) jsou za sadbový česnek označovány i materiály, které zdaleka nesplňují podmínky sadby. Sadbový česnek se prodává nemořený (to by totiž musel být rozdružen na jednotlivé stroužky). Při jeho manipulaci či konzumaci tedy není třeba se obávat zdravotních problémů.
Česnek, který vypěstujete ze zakoupené sadby, nesmí být prodáván ani inzerován jako sadba. Za splnění určitých podmínek smí být prodáván výhradně jako česnek konzumní.